A bizonytalan jövő is fűti a céges rendezvények piacát

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 23. 12:31

Nagyon erős őszi keresletről számoltak be szerkesztőségünknek a céges rendezvények piacán tevékenykedő vállalkozások, nem elhallgatva azt sem, hogy a MICE örömteli forgalomnövekedésében a jövőt illető bizonytalanság is szerepet játszik.

„Nagy öröm számunkra, hogy a külföldi vállalati ügyfeleink, a közvetítő irodák és ügynökségek lábra álltak a pandémia után és nem felejtették el Budapestet. A régi, jól bejáratott partnerkapcsolatok továbbra is működnek, és nagyrészt ennek köszönhetően jelenleg minden MICE-beutaztató rengeteget dolgozik” – értékelte az őszi rendezvénypiacot Rácsai Ágnes, a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) MICE Munkacsoportjának vezetője, a Microcosmos DMC Budapest ügyvezetője.

 

Belföldről és külföldről egyaránt élénk az érdeklődés

A MABEUSZ tagjainak várakozása szerint a szeptember és az október kifejezetten jó eredményt hozhat. A forgalom mértéke a tagok egy részénél kiemelkedő, a 2019-es évit idézi, másoknál lényegesen jobban alakult, mint az év első fele, de nem közelíti a Covid előtti szintet.

A piac élénkségében több tényező is szerepet játszik. Egyrészt, még mindig vannak olyan, a Covid miatt elhalasztott rendezvények és utazások, melyek megtartására a jelenlegi, pandémia szempontjából csendes időszakot ideálisnak tartják a megrendelők. A keresletet az energia árnövekedése miatt a jövőt beárnyékoló bizonytalanság is élénkíti: a megrendelők egy része addig szeretné megvalósítani eseményét, amíg ezt saját lehetőségei és a külső körülmények lehetővé teszik.A kifejezetten erős szeptember és október után a november és a december várhatóan csendesebb lesz, a tagokhoz befutó megrendelések egy része viszont már 2023-ra vonatkozik, ami szintén örömteli.

Tatár György, a Rendezvenyhelyszinek.hu tulajdonos-ügyvezetője a belföldi céges rendezvények piacán is kimagasló mozgást tapasztal. Megrendeléseik nem csak a meglévő ügyfélkörüktől származnak, folyamatosak új vállalkozásoktól érkező lekérések, az igényeket csak rendkívüli hatékonysággal és megfeszített tempóval tudják kiszolgálni. A legnagyobb hazai online helyszín- és szolgáltatáskereső portálon keresztül megvalósult események legtöbbje képzés fókuszú, de a csapatépítők, meetingek, konferenciák száma is magas.

businessmeeting_123rf

A kevés számú lemondás elsősorban a partnerpartikat, csapatépítéseket érinti, a képzéseket szinte kivétel nélkül megtartják

Fotó: 123rf.com

Szintén pozitív, hogy az érdeklődés nagy, a lemorzsolódás azonban marginális: a romló gazdasági körülményekre hivatkozva csak kevesen mondják le már megrendelt eseményüket. A kevés számú lemondás elsősorban a partnerpartikat, csapatépítéseket érinti, a képzéseket szinte kivétel nélkül megtartják.

Erős az érdeklődés az év végi és karácsonyi lehetőségek iránt. Míg az őszi események 40-60 fős átlagos létszámmal mennek, az év végi ünneplésre több száz fős partikat is befoglalnak a vállalatok, döntésüket a Covid lehetséges újabb hullámától való félelem egyre kevésbé befolyásolja.

 

A külföldi résztvevők számában és a költségek tekintetében is nagy a szórás

A beutaztató irodákhoz befutó igények jellemzően az európai piacról érkeznek, konferenciákra, kisebb létszámú incentive programokra, vacsorákra. A nagy incentive programok és corporate meetingek egyelőre hiányoznak, a külföldi megrendelők egyértelműen Budapestet keresik. A küldőpiacok lefedik a megkérdezett DMC-k célpiacait, jellemzően Európából (Spanyolország, UK, Skandinávia, Svájc, Németország, Benelux, Franciaország) érkeznek a csoportok, Ázsia és Amerika teljesen hiányzik.

Az események létszáma meglehetősen vegyes. Az átlagméret 50-100 fős, ugyanakkor van olyan iroda, ahol sok pici, 15-20 fős csoport mellett néhány 250 főt meghaladó eseményre volt igény. Gyakori, hogy a megrendelők bátor létszámmal indítanak, majd az esemény előtt hirtelen felére, harmadára csökken a létszám. Budget tekintetében szintén nagy a szórás. Sajnos előfordul, hogy a rossz légi közlekedési csatlakozások, vagy a repülőjegyek magas ára miatt vetik el a potenciális helyszínek közül Budapestet.

 

Nagy az igény a rugalmasságra

„A belföldi, céges ügyfelek megrendeléseinek last minute jellege – a karácsonyi időszakot leszámítva – továbbra is megmaradt, a piac 3 hetes lekérés-megvalósulás ablakkal dolgozik” – mondta a belföldi rendezvénypiac sajátosságairól Tatár György. Szintén a pandémia hatása, hogy választásukban a jó ár-érték arány mellett a – létszámra és a tartalomra egyaránt vonatkozó – rugalmasság, lemondhatóság is nagy szerepet játszik.Új jelenségként ebben a szegmensben is megjelent a dinamikus árazás: egyre több olyan szerződést látnak, ahol a helyszínek árváltoztatási jogot tartanak fent a cateringre vonatkozóan.

 

Ugyanazért a színvonalért többet kell dolgozni

Az események megvalósíthatóságát firtató kérdésünkre az irodáktól egyértelmű választ kaptunk: a korábban természetesnek tartott színvonalat csak küzdelmes munkával lehet elérni.

A beszállítói oldalon felmerülő személyzeti és gazdasági problémák minden piaci szereplőt hatalmas kihívások elé állítanak. Kevés a buszsofőr, az éttermekkel és szállodákkal folytatott kommunikáció belassult, az árak folyamatosan változnak, a szolgáltatások színvonala elmarad a korábbi szinttől. Hasonló problémákkal küzd és nem felhőtlenül optimista Tatár György sem, aki pozitív fejlemények mellett aggodalmairól is beszámolt szerkesztőségünknek.

Nagy kérdés, hogy a belföldi céges rendezvények jelenleg tapasztalható, örömteli mozgása életben tudja-e tartani a rendezvényhelyszíneket, szállodákat és éttermeket a szabadidős piac már most érezhető csökkenése ellenére. Kérdéses az is, hogy az új energiaszerződések megkötése után hány vállalkozás marad talpon, milyen mértékben szűkül a kereslet és a kínálat.