MICE Business Day: zöld rendezvények és telt ház

Forrás: turizmus.com

 2018. november 20. 13:55

Várakozáson felüli érdeklődés mellett zajlott november 20-án a negyedik MICE Business Day a Millenárison, a Turizmus Kft. szervezésében. Az eseményen 92 kiállító és több mint 250 külföldi és belföldi szakmai vásárló bonyolított le csaknem 1200 tárgyalást, egyetlen nap alatt.

Idén is sikeresnek ítélik a szervezők a MICE Business Day turisztikai szakmai B2B workshopot, amely idén negyedik alkalommal került megrendezésre. Mindig más helyszínt választ hozzá a szervező Turizmus Kft., idén a felújított Millenáris látta vendégül az eseményt. Idén kiemelkedően sok, 20 fős külföldi hosted buyer delegáció is érkezett a rendezvényre a Turizmus Kft. szervezésében.

A meglehetősen tartalmas és mozgalmas nap egy órás szakmai fórummal indult, mintegy bemelegítésként, témája pedig a zöld rendezvények voltak. Kelecsényi Ágnes, a Turizmus Kft. értékesítési és marketingigazgató köszöntője után Kenderesy Nadin PR igazgató vezette le a tanácskozást, melynek szép ívet adott a három előadó.

Élénk és hasznos szakmai megbeszélések folytak

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

Elsőként Vad-Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke alapozta meg a témát, bemutatva az általuk idén indított, No Plastic, Fantastic kampányt. Mint mondta, szeretnék, ha rövid időn belül mind az 1000 regisztrált köztéri rendezvény átvenné és magáénak érezné a fenntartható, zöld vendéglátás szempontjait, és minden eldobható eszközüket tartós vagy újrahasznosítható, környezetbarát anyagokkal váltanák ki. Külföldi példákat is említett: Franciaországban például 2020-ra az egész vendéglátásból kivonják az eldobható műanyag dolgokat, és hasonlóan tudatos Finnország vagy Japán is. Utóbbi például nem is helyez ki köztéri kukákat, az emberek magukkal viszik és szelektíven dobják ki a szemetüket.

Ezt követően Pálfalvi Márta, a Heinken vállalati kapcsolati igazgatója mutatta be az ő gyakorlatukat. A Heineken a cég teljes társadalmi felelősségvállalását tudatosan építette fel, nagy hangsúlyt helyezve sok más mellett a karbonlábnyom minimalizálására. Ebbe beletartozik többek között a fenntartható beszerzés és sok egyéb szempont is, és a cég belső gyakorlata is teljes mértékben erre állt át. Egyre több náluk az online konferencia és tanácskozás, igaz, socializing terén ez kevésbé hozza ugyanazt az élményt. Ugyanígy rendeztek nemrég sajtótájékoztatót is 70 újságíró részvételével, akik a monitoruk előtt egyszerre bontották fel és kóstolták meg a sörmester által online bemutatott sört. Fontos lenne az újrafelhasználható anyagokból történő eszközök alkalmazása is, ám ennek plusz költségeit ma még nem tudja egy cég egyedül felvállalni.

Kovács Kriszta, az Art Group ügyvezetője ezt követően egészen a konkrétumok szintjén szedte össze részletekbe menően, mitől tud ma zöld lenni egy rendezvény, mi mindenre érdemes és fontos odafigyelni. Ezeket a szempontokat nem csak a rendezvényszervezőknek kell ismerniük, ideális esetben a megrendelő eleve ilyen elvek mentén kéri a szolgáltatást. Kitért a szervezés, lebonyolíts, dekoráció, kommunikáció, eszközhasználat és a catering egyes elemeire, sok praktikus tanáccsal látva el a jelenlévőket. Olyanok is volt köztük, melyek ráadásul nem igényelnek plusz költségeket vagy extra befektetést. Egyszerűen csak közös gondolkodás és kreatív ötletek szükségesek, sok esetben digitális megoldásokra támaszkodva.

A szakmai fórum témája a zöld rendezvények voltak

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

Végezetül Szabó K. Lajos ismertette a SIX Payments Services szolgáltatásait, melyek szintén jól illeszkednek a témához. A készpénzmentes fizetési megoldásokkal óriási logisztika spórolható meg, megoldásaik ráadásul praktikusak, gyorsak, biztonságosak.

A fórumon személyesen is bemutatkozott továbbá a Horvát Idegenforgalmi Közösség nemrégiben kinevezett vezetője.

Az egész napos workshop alatt a vendégek jó közérzetéről az esemény catering partnerei gondoskodtak. A Nespresso két pop-up kávézóval, a Coca-Cola a Römerquelle ásványvízzel, a Liszkay Borkúria saját boraival, a Pálinkamúzeum pálinkakóstolóval és pálinka felismerő élményfallal várta a vendégeket. Ami pedig az ételeket illeti, a helyszínen 4 food truck kínálatából válogathattunk, jelen volt a debreceni IKON étterem, a budapesti Halkakas, belekóstolhatunk a Hunyadi Gasztroműhely, a Rational és a Culina Systems. A La Fiesta Party Service pedig kifejezetten erre az alkalomra megálmodott büféebéddel kényeztette a vendégeket.