Michelangelóval nyílt meg a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Szerző: Polgár Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. április 06. 15:20

Magyarországon első alkalommal találkozhatott Michelangelo remekműveivel a közönség a Szépművészeti Múzeumban április 5-én, a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megnyíló kiállításon.

A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a reneszánsz mester és kortársai 80 művét mutatja be.

A fesztivál hivatalos megnyitója a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnokában

Fotó: Polgár Zoltán

A fesztiválindító kiállítás megnyitóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere felidézte, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál immár 38 éve vonultatja fel a magyar és a nemzetközi kultúra kincseit, a fesztiválnak köszönhetően pedig a következő 18 napon ismét „Budapestre szegeződik a világ szeme”.

Tarlós István főpolgármester megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Michelangelo monumentális életműve mintegy 500 év távlatából is példát mutat a ma művészeinek. A főpolgármester kiemelte a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjainak bőségét: április 22-ig több mint 40 helyszínen csaknem 150 program, számos világsztár fellépése várja a közönséget. Budapest Főváros –ahogyan az elmúlt csaknem négy évtizedben- továbbra is a rendezvény elkötelezett támogatója.

Bán Teodóra, Tarlós István, Kásler Miklós és Káel Csaba a megnyitón

Fotó: Posztos János

Káel Csaba, a fesztivált szervező operatív testület elnöke elmondta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiállításai a magyar és a nemzetközi képzőművészet nagy alakjainak munkáit vonultatják fel Michelangelótól a kortársakig.

Bán Teodóra, az operatív testület tagja pedig a fesztivál turizmusra gyakorolt jelentős hatását emelte ki. Az európai turisztikai desztinációk között Budapest évek óta elől szerepel, 2019-ben pedig az első helyet nyerte el az European Best Destination szavazásán, ehhez a kitüntető címhez hozzájárult a Budapesti Tavaszi Fesztivál is.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Magyarországon először mutatja be tárlat Michelangelo művészetét, ráadásul nem sokkal a múzeum Leonardo-kiállítását követően.

Michelangelo: Léda és a hattyú

Fotó: Polgár Zoltán

A Michelangelo-kiállításon a látogató a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez – mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez – készült rajzain keresztül képet alkothat Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és páratlan géniuszáról.

A fesztiválnyitó kiállítás június 30-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban.