Milliárdokból újulhatnak meg világörökségi helyszíneink

Forrás: turizmus.com

 2017. november 02. 11:40

Több új, eddig nem látogatható helyszín válhat elérhetővé a turisták számára és családbarát beruházások is megvalósulhatnak 11,5 milliárd forintból Magyarország világörökségi helyszínein.

A Magyar Turisztikai Ügynökség kötelező konzorciumi tagként részt vesz több pályázati konstrukcióban is, többek között a GINOP-7.1.6-16 „Világörökségi helyszínek fejlesztése" című kiírásban. A remélt sikeres eredményt követően olyan fejlesztések valósulhatnak meg, amelyekre akár forráshiány miatt, akár más okból eddig nem kerülhetett sor - adta hírül a szervezet.

A felhívásra az alábbi világörökségi vagy világörökség-jelölt helyszínek nyújthatnak be pályázatot:

- Hollókő ófalu és környezete

- Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete

- Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője

- Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj

- Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj

- Balaton-felvidéki kultúrtáj

- A római limes magyarországi szakasza

A támogatás segítségével kulturális örökségvédelmi felújítások (pl. Hollókő, szigligeti vár, fertőbozi gloriett) és megújítások valósulhatnak meg (pl. a gyógynövénykert Pannonhalmán vagy az ókeresztény sírkamrák Pécsett). Több új, eddig nem látogatható helyszín válik a turisták számára elérhetővé.

A pályázat keretében kulturális örökségvédelmi felújítások valósulhatnak meg Hollókőn

Fotó: wikipedia / Bárdos Veronika, Győr

A projektek mindegyikének részeként kiállítási tartalmak újulnak meg, sor kerül az egyes helyszínek valós vagy virtuális összekapcsolására, és olyan szolgáltatások fejlesztésére, mely a családosok kikapcsolódását teszik teljesebbé. Javulnak a vendégfogadás feltételei, és több helyszínen a jelenleginél hosszabb látogatási időt vezetnek be, ezzel is segítve a látogatási és tartózkodási idő meghosszabbítását, ami hozzájárulhat a fenntartás körülményeinek javításához.

A GINOP-7.1.6-16 pályázati konstrukció teljes keretösszege 11,5 milliárd forint. A pályázatok többségének benyújtása megtörtént, a remélt sikeres eredményt követően a projektek elindulnak a világörökségi gondnokságok és az MTÜ közreműködésével, a projektben részt vevő partnerek aktív részvételével.