Milyen hatással lesz a Brexit a turizmusra?

Forrás: www.traveldailymedia.com

 2018. szeptember 20. 16:14

Következmények lesznek, bár még nem kristályosodtak ki, a költségnövekedés viszont borítékolható.

Az angol font értékének csökkenése módosíthatja a brit kiutazási desztinációkat és a nyaralási preferenciákat. Az eDreams Odigeo és YouGov felmérései azt mutatták, hogy az Egyesült Királyságban lakók számára a hosszú távú célállomásokra, többek között Ázsiába és Amerikába egyes esetekben 50% -kal nőttek a repülőjegy árak. A gyengébb font ugyanakkor vonzhatja az unióból érkező látogatókat, de ez attól is függhet, hogy milyen konfliktusok adódnak majd például a határellenőrzéseknél – írja a traveldailymedia.com.

Különleges kihívás lesz a munkavállalók toborzása és megtartása a vendéglátásban és a turizmusban, az Egyesült Királyság negyedik legnagyobb iparágában. Az ágazat munkavállalóinak 15 százaléka az EU-ból származik, de csökkenhet a munka céljából az EU-ból érkező bevándorlók száma.

Még nem mérhetők fel pontosan a Brexit hatásai

Fotó: pixabay.com

Az eddigi jogrendszer lehetővé tette az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező intézmények számára, hogy az egész EU-ban termékekkel kapcsolatos különböző szolgáltatásokat nyújtsanak, beleértve a kifizetéseket is. Ezeket a jogokat elveszíthetik a Brexit után. Más európai városok, például Párizs és Frankfurt, valamint Dublin helyettesítheti bizonyos fokig az angliai városokat, hogy a jövőben biztosítsák e szolgáltatások folytonosságát. A különféle illetékek, átváltások, díjszabások vagy kártyás fizetések feltételei az Egyesült Királyságban már nem alkalmazhatók ugyanúgy, mint régen. Ez viszont megváltoztatja a különféle felek által viselt költségeket és díjakat a fogyasztói, vagy a B2B hitelkártya-fizetési értékláncban. A piac tehát nem lesz olyan homogén, mint eddig, ami szintén költségnövekedéssel járhat. Ugyanakkor ez a bonyolult helyzet új lehetőségeket is eredményezhet az innovatív szervezetek számára.

A kártyás fizetés feltételei is változnak

Fotó: pixabay.com

Az év elején az Európai Bizottság felkérte a repülőtereket és a légitársaságokat, valamint az áruszállító cégeket, hogy készüljenek fel a Brexitre. Az már köztudott, hogy az Európába szánt áruk nagy része közvetlenül a kontinens kikötőibe érkezik majd, nem pedig az Egyesült Királyságon keresztül utazik, ahogyan ez sokszor történt. Mindez befolyásolja majd az európai vámügyi kapacitás fejlesztését, ami plusz időbe és munkába kerül, valamint tőkebefektetést igényel.

Rengeteg Brexit-következmény ismeretlen még, amely mind-mind hatással lehet a turizmusra, az Egyesült Királyságban és azon túl is. Fontos, hogy az utazásszervezők időben elemezzék a szabályozások változásából eredő közvetlen és közvetett hatásokat, és alaposan figyeljék meg az ügyfelek, a versenytársak és a szolgáltatók által e változtatásokra adott válaszokat.