Milyennek látják a fogyasztók a családbarát hoteleket?

Forrás: turizmus.com

 2018. június 26. 14:11

Az MTÜ szakmai folyóiratában, a Turizmus Bulletin legfrissebb számában megjelent tanulmány szerzői arra a kérdésre keresték a választ, mi a „családbarát” fogalom definíciója.

Ahogy a családbarát szállások egyre népszerűbbé válnak, úgy állítja egyre több intézmény magáról, hogy családbarát. Ennek ellenére a családbarátság fogalmának nem létezik egy közösen elfogadott definíciója. Csordás Tamás, Markos-Kujbus Éva és Ásványi Katalin kutatásának fő célja, hogy online felhasználói értékelések elemzésével megalkossa ezt a definíciót. Három értékelőportálról (Tripadvisor, Facebook, Szállás.hu) 13 hotelhez kapcsolódóan 614 fogyasztói véleményt elemeztek a netnográfia/kvalitatív tartalomelemzés módszerével.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a családbarátság komplex konstruktum. A családbarátság három fő dimenzióját azonosították:

(1) homofília, mint külső pszichológiai tényező

(2) gyermekbarátság, mint komplex aldimenzió több saját aldimenzióval

(3) pihenés, mint gyakran látens kimeneti tényező

 

A kutatás alapján az a szálláshely családbarát, amely már teljesített más, hasonló helyzetű fogyasztóknál, specifikusan gyermek- és/vagy bababarát fizikai környezetet, kiegészítő szolgáltatásokat és üzleti/emberi hozzáállást biztosít annak érdekében, hogy lehetővé tegye az oda látogató specifikus célcsoport minden tagja számára a valódi kikapcsolódást.

További részletek a Turizmus Bulletinben olvashatók.