Minden turisztikai adatot megoszt az MTÜ új információs portálján

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. július 12. 11:25

A most induló igyutazunk.hu oldalon folyamatosan frissülő cikkek, elemzések jelennek meg a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) és a big data állományok adatai alapján. Az MTÜ szándékai szerint ezzel az ágazat, a sajtó és az érdeklődők naprakész képet kapnak a hazai turizmusról

Az NTAK bevezetése, azaz 2019 óta folyamatosan építi az adatvezérelt turizmusirányítás rendszerét a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az Európában egyedülállóan teljes körű turisztikai adatgyűjtés célja, hogy a turizmusirányítás ne megérzéseken, hanem tényeken alapuljon, és minden intézkedés, fejlesztés, kampány visszamérhető legyen. Ez a folyamat a július 12-étől elérhető igyutazunk.hu portállal most újabb fontos állomásához érkezett – mondta a weboldal indulása kapcsán összehívott sajtóbeszélgetésen Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese. Az új információs portál ugyanis az NTAK-adatok feldolgozásából származó információkat immár a turizmusszakma, a sajtó és a nagyközönség számára is naprakészen elérhetővé teszi hírek, részletes elemzések és látványos vizualizációk formájában.

Az új oldalon bemutatják a legnépszerűbb városok iránti belföldi keresletet és a külföldiek magyarországi mozgását is

Fotó: mtu.gov.hu

Czelleng Ádám, a turisztikai ügynökség kutatási és ágazati képzési igazgatója elmondta, hogy a legfőbb adatforrás, az NTAK-adatok mellett többek között turisztikai applikációk adataiból, internetes keresési adatokból, mobilcellaadatokból, bankkártyaadatokból, NAV onlinekassza- adatokból, social media listeningből és egyéb források anonim adataiból is dolgoznak, az ezekből leszűrhető jelenségek és trendek pedig az MTÜ célzott marketingtevékenységét segítik.

„Elkötelezettek vagyunk az említett adatforrásokból származó információk megosztásában. Ezért is hoztuk létre az igyutazunk.hu oldalt, ahol az aktuális vendégforgalmi adatok mellett heti és havi – illetve hamarosan negyedéves – trendriportokat is közzéteszünk. Az új, folyamatosan frissülő és bővülő információs portál mindenki számára elérhető, és az itt megjelenő tartalmakat akár egy az egyben át is lehet venni" – hangsúlyozta az igazgató.

Az új információs portál nyitó oldala

Fotó: igyutazunk.hu

A jelenleg nyolc menüpontra (Hírek, Aktuális vendégforgalom, Ide utazunk, Vendégeink külföldről, Toplisták, Merre induljak, Sajtóanyag, Riportok) osztott információs oldalon többek között tájékozódhatunk:

  • az egyes térségek és nagyobb települések aktuális vendégforgalmáról (48 órás késleltetéssel),
  • a külföldi vendégszámok alakulásáról,
  • adott régiók és települések forgalmáról trendriportok formájában,
  • a toplistás térségek és települések turisztikai adatairól és eseményeiről.

 

Az oldal látványos vizualizációkon mutatja be a valós idejű be- és kijelentkezéseket, a legnépszerűbb városok iránti belföldi keresletet, akár csak a küldőpiaci mozgásokat. A hírek menüpont alatt minden aktuális anyag elérhető, míg a sajtóanyagok blokkban az adatokkal foglalkozó sajtóközleményeket találják meg az érdeklődők. A csodasmagyarorszag.hu portálra becsatornázott "merre induljak" blokk pedig a nagyközönség utazási döntéseit segíti.