Nem csak nálunk növekedett a turizmus 2017-ben

Forrás: turizmus.com

 2018. március 24. 23:03

Az Utazási és Turisztikai Világtanács legfrissebb éves kutatása szerint az utazásnak és a turizmusnak világszerte 7 millió munkahelyet lehetett köszönni.

A tanulmány azt is bemutatja, hogy 2017 egy kiugró év volt az ágazat számára, hiszen a növekedés 4,6 százalékos volt, ami 50 százalékkal gyorsabb, mint a gazdaság egészéé, amely tavaly 3 százalék volt.

A WTTC (World Travel and Tourism Council) elnöke, Gloria Guevara azt mondta, hogy az ágazat nemcsak új munkahelyeket létesített, és húzta a gazdasági növekedést, hanem egy jobb társadalom létrejöttében is segített. Globálisan ez a szektor adta az új állások ötödét, és a kormányok világszerte sokat profitáltak az idegenforgalom bevételeinek növekedéséből.

2017 volt a hetedik egymást követő év, amikor növekedni tudott az utazás és turizmus ágazat, ráadásul a növekedés mértéke minden más szektornál erőteljesebb volt: a feldolgozóipar 4,2 százalékos növekedését és a kereskedelem 3,6 százalékos bővülését is lekörözte.

Szálloda az indonéziai Bali szigetén

Fotó: turizmus.com

Európa fejlődése kimagasló volt. A 4,8 százalékos növekedést főként a régiók közötti turizmus bővülésének köszönhette. A IATA adatai szerint az európai légi útvonalakon az utasok száma több mint 8 százalékkal nőtt, és így meghaladta az egymilliárdot.

Az előrejelzések szerint 2018-ban is folytatódik az ágazat bővülése, még ha nem is olyan markánsan, mint 2017-ben, amit elsősorban az olajárak emelkedése okoz. A növekedés 2028-ig kitart, éves átlagban 3,8 százalékos bővüléssel, és így az időszak végére már több mint 400 millió állást ad az utazás és a turizmus világszerte.