Minszkben mutatkozott be Budapest turizmusa

Forrás: turizmus.com

 2019. június 09. 11:56

A BFTK és a minszki magyar nagykövetség rendezvényének kiemelt célja volt, hogy még jobban megvilágítsa Budapest sokszínű turisztikai és kulturális kínálatát.

Minszkben tartott szakmai prezentációt, workshopot és „Budapest éjszakája” címmel kulturális közönségprogramot Magyarország Minszki Nagykövetsége és Budapest Főváros képviseletében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK).

A minszki Nemzeti Történeti Múzeumban tartott rendezvényen várakozáson felüli volt a részvétel mind a szakma, mind a közönség részéről. Budapest, mint szabadidős úti cél már most népszerű Belaruszban, de kiemelt célja volt a rendezvénynek, hogy még jobban megvilágítsa Budapest sokszínű turisztikai és kulturális kínálatát. Csutora Zsolt minszki magyar nagykövet köszöntőjében biztatta a kiutaztató irodákat Budapest felfedezésére és az árualapjukba történő felvételére.

A belarusz utazási irodáktól a nagykövetség aktív segítségének köszönhetően közel 60 fő részvételével került sor Pap Mária turisztikai divízióvezető „Briliáns Budapest” című prezentációjára, melyben Budapestet Európa 2019. évi legjobb desztinációjaként, sportfővárosaként, spa-fővárosként és négy évszakos kulturális célpontként mutatta be.

A sport és a sportturizmus egyébként is fontos hívószavak a belarusz piacon, különösen most, hogy Minszk rendezi június 21–30. között a húsz sportágat felvonultató II. Európai Játékokat.

A BFTK bemutatkozóját követően Aranyossy Mihály, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom turisztikai munkatársa tartott tájékoztatót az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről, melynek Budapest ad otthont 2020-ban. Az alapvetően pravoszláv felekezeti hátterű Belaruszban jelentős számú katolikus kisebbség él, akik potenciális látogatói lehetnek a nagyszabású vallási rendezvénynek.

A rendezvényeken várakozáson felüli volt a részvétel

Fotó: BFTK

Ezt követően az orosz nyelvterületi piacokon szakértőnek számító két nagy magyar tour operator, az 1000 Út és a Robinson Tours mutatta be színes kínálatát. A prezentáció után egy helyben moderált, de online „Budapest kvíz” keretében mérhették össze tudásukat a turisztikai szakma minszki képviselői. A nyertesek utazási vouchert és Budapest Cardot vehettek át.

Május 31-én este ugyanott, a Nemzeti Történeti Múzeum udvarán került megrendezésre a „Budapest Éjszakája” (Ночь Будапешта) elnevezésű program. Az érdeklődők mind a magyar utazásszervezők, mind a közvetlen vízumigénylésre jogosult, akkreditált belarusz utazási irodák kínálatából válogathattak.

Kísérő programként izgalmas színpadi programok, a minszki magyar nagykövet által személyesen prezentált gasztroshow és ételkóstoló, Rubik-kocka show és további nyereményjátékok színesítették az éjszakát. Az udvar egy kitüntetett részén éjszakai Budapest-fotók voltak kiállítva, melyeket egy belarusz fotós házaspár készített legutóbbi útja során a magyar fővárosról. (A fotósok útját study tour keretében a BFTK támogatta 2018 novemberében.)

A BFTK piaci tevékenységei között rendszeresen szerepelnek a külügyi képviseletek segítségével szervezett desztinációs szakmai programok Budapest partnervárosaiban. A belarusz piac igényei jelenleg a rövid városlátogatásokra koncentrálnak, és kiemelt szerephez jutnak benne a kulturális és spa programok, múzeum-, színház- és fürdőlátogatások. Részben ennek is köszönhető a vonzó viszonteladói jutalékkal kecsegtető városkártya, a Budapest Card iránt mutatott határozott érdeklődés az akkreditált, tehát vízumigénylésre jogosult belorusz utaztató irodák részéről.

A viszonylagos földrajzi közelség, valamint a Belavia heti négy közvetlen Minszk–Budapest járata – amely kevesebb, mint 2 óra alatt teszi meg a közel 1000 km-es távolságot – egyaránt elősegíti a ki- és beutazás élénkülését, Budapest növekvő népszerűsége mellett – tájékoztatott a BFTK.

A Belarus 1 TV csatorna beszámolója az eseményről itt látható.

Az OTZYV linkje itt érhető el.