Mit tehet egy munkaadói szervezet a fenntarthatóságért? - videó

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. március 01. 14:03

Közös cselekvésre kérte a résztvevőket Böröcz Lajos, a VIMOSZ főtitkára és Jandala Csilla, a szervezet vezető kutatója abban az előadásban, melyben a fenntarthatóságért tett erőfeszítéseiket és nemzetközi projektjeiket mutatták be az Utazás Kiállításon megrendezett konferencián.

Jövőbe tekintő, felelős gondolkodású szervezetként muszáj odafigyelnünk a fogyasztói igényekre, hiszen a kereslet elvárásai intenzívan hatnak az általunk támogatni kívánt vállalkozásokra – magyarázta Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége főtitkára az előadásában, miért foglalkoznak munkaadói szervezetként a fenntarthatóság témájával.

 

Új igény a pandémia után a turizmus „zöldítése"

A pandémia óriási változást hozott az utazók hozzáállásában: míg a világjárványt megelőző időkben a turizmus bizonyos vonatkozásai (tömegturizmus, hiperturizmus, alkalmi turizmus) fenntarthatatlanná váltak, új trendként a fogyasztók egyre nagyobb mértékben kérik számon a fenntarthatóság ügyeit.

A „postpandemikus" turizmus magát az Európai Uniót, annak vállalatait, a World Travel & Tourism Council-t (WTTC) is megmozgatta. Mindezek a tényezők együttesen indították el a VIMOSZ-t abba az irányba, hogy – az aktuális kihívásokra válaszolva - számos uniós projektben és konzorciumban aktív szerepet vállalva maga is részévé váljon ennek a folyamatnak, jó válaszokat adjon az aktuális kihívásokra és segítse az általa képviselt vállalkozásokat.

 

Új termékek, képzés, táplálkozás

A két szakember az előadás során több olyan, fenntarthatósággal kapcsolatos projektet megismertetett, melyben a szervezet aktív szerepet vállal. Ilyen többek között a szívet melengető eredményeket hozó, a kis- és középvállalkozásokat a „túlturistásodás" veszélyeivel szemben segítő TOURBAN projekt, mely 70 cégnek tudott segíteni abban, hogy tevékenysége minél inkább fenntarthatóvá váljon.

A fenntarthatósággal kapcsolatos projekteket nem csak környezeti, hanem gazdasági és szociális szempontból is elemezni kell – emelte ki Jandala Csilla. A turizmus akkor tekinthető fenntarthatónak, ha nem csak élményeket ad a turistának, hanem a helyi lakosoknak is színvonalasabb életkörülményeket teremt és a környezetvédelem megvalósulásában is szerepet játszik.

Az ENSZ 2015-ben kidolgozott, 17 célkitűzésből és 169 intézkedésből álló fenntarthatósági programját említve a szakember hangsúlyozta: az ebben megfogalmazott célok csak akkor valósulhatnak meg, ha felkészítjük erre a szakembereket. Ehhez nyújthat segítséget a szakma által jól ismert a Next Tourism Generation Projekt, melynek során 3 csoportban (fenntartható-zöld, szociális és digitális készségek) határozták meg és tesztelték le a jövőben a turizmusszakmában nélkülözhetetlen készségeket. A projekt zárásként a résztvevő országokban turizmussal kapcsolatos készségtanácsok alakultak, melyek az elért eredményekre fókuszálva segíthetik a hazai szakemberek képzését, továbbképzését.

Az NTG projekt folytatásaként zajlik jelenleg a PANTOUR (Pact For Next Tourism Generation Skills), célja az előzőekben megalkotott tananyagok továbbfejlesztése és új képzései anyagok generálása. A VIMOSZ-nak konkrét feladata van ebben, legalább 10 új munkakört kell kidolgozniuk, melyek a következő 10-15 évben fognak megjelenni, fókuszálva a fent említett 3 készség csoportjára.

Az előadásban ismertetett utolsó két program a táplálkozással foglalkozik. Míg a PlanEat fő célja az egészséges és fenntartható táplálkozási magatartásra való áttérés elősegítése, a Wasteless fókuszában az élelmiszer pazarlás csökkentése áll. Európa ugyanis 88 millió tonna élelmiszert pazarol el egy évben, a hatalmas mennyiséget a projekt innovatív mérési megoldások kidolgozásával és működtetésével igyekszik csökkenteni.

A fent említett projektek részletei megismerhetőek a teljes előadásból, melyet alább tudnak megtekinteni.