Mit tud a Carl Lutz rakpart? - buszos és hajós szemmel

Forrás: turizmus.com

 2017. június 03. 09:08

Megkérdeztük a BKK-t, mire számíthatnak szombattól az utaztatók, hogyan alakul a turistabuszok közlekedése, parkolása, illetve az utasok oda- és elszállítása a hajókikötőktől?

Berta Zsolt, a Budapest Közút Zrt. létesítménymérnöke kérdésünkre elmondta:  a Carl Lutz rakpartot június 3-án 14 órától megnyitották a közforgalom számára, a műszaki átadás átvétel lezárásáig ugyanakkor a rakpart munkaterületnek minősül.

A kivitelező folyamatosan javítja a hibalistát, így a parkolóhelyek, illetve a gyalogos útvonalak részleges korlátozására még számítani lehet június hónapban. Ez azonban nem befolyásolja a kikötők rendeltetésszerű használatát.

Az út mindkét oldalán, 3 helyen alakítottak ki buszparkolót, összesen 18 helyet

Fotó: turizmus.com


A kialakított buszparkoló-helyek

Fotó: BKK

A terveknek megfelelően valósultak meg a buszparkolók. A Margit hídhoz közeli területen, a koncentrált rakodóhelyek területén akkor vehetők igénybe, amikor a rakpart nem tölt be rakodóhely funkciót, azaz a reggel 5 és 7 közötti időszakon kívül. Ezen időszaki igényt folyamatosan elemzik és az általános igényekhez és kihasználtsághoz igazítják.

A Dráva utca környezetében, a rakpart északi részén pedig időkorlátozás nélküli helyeket jelöltek ki. Ezek már elérhetőek a rakpart megnyitásával egy időben.

Néhány parkoló az autósok rendelkezésére áll

Fotó: turizmus.com

A rakpart Duna Arénáig terjedő szakaszán, beleértve a Carl Lutz rakpartot is, 6 méter széles gyalogos sétány, két forgalmi sáv és a parti oldalon párhuzamos parkolás biztosított.

Széles sáv áll a gyalogosok rendelkezésére

Fotó: turizmus.com

Jakus József, a Travel Trans Union Bt. ügyvezetője, a MUISZ közúti közlekedési tagozat elnöke, a NiT Hungary autóbusz tanácsának elnöke a két szövetség nevében a kezdetektől jelen volt a tárgyalásokon, egyeztetéseken.

Kérdésünkre elmondta: nehéz folyamat volt, és rengeteg módosítást kértek az eredeti elképzelésekhez képest. A műszaki átadás előtt a kivitelezőkkel is átnézték még, hogyan működik majd a rendszer. Úgy látja, sikerült egy minden fél számára elfogadható verziót kidolgozni.

Összesen 18 hely áll rendelkezésre, 10 várakozásra is alkalmas, a többi fel- és leszállásra. Középtájt, a gyalogátkelőhelyeknél mindkét oldalon 2-2 parkoló van, ehhez képest eltolva északra és délre is 2-2. Figyeltek az akadálymentességre is a kialakításnál.

Kérésükre a Duna-part felőli oldalon beljebb tették a szalagkorlátot, így szalagkorlát és a megállóhely között 80 centiméteres sáv jött létre, amely elegendő a gyalogosok biztonságos közlekedéséhez.

A 10 várakozóhely a Dráva utcánál kapott helyet.

A fentieken túl kérték a BKK-t, hogy a középső 2-2 parkoló melletti, 11, illetve 9 személyautó számára kialakított helyeket időszakosan, 19 és 24 óra között bocsássák a buszforgalom rendelkezésére, így az esti órákban további 5 busz fér el a rakparton.

Fontos információ még, hogy északi irányban, a Dráva utcai csomópontban kétszer balra fordulva lehet visszafordulni az alsó rakpartra, déli irányból pedig a Széchényi téren lehet visszafordulni az alsó rakpartra. Az újpesti felső rakparton 3,8 méteres a valós magasság korlátozás, le- és felhajtási lehetőség a Margit híd déli lábánál, felhajtás lehetőség a híd északi lába felől áll rendelkezésre.

Összességében tehát buszos szemmel megfelelő megoldás született, de az csak eztán derül majd ki, hogy a gyakorlatban mennyire működik gördülékenyen.

Erdei Bálint, a MUISZ elnöke kiemelte: az egyes városrészek és utak felújítása a városlakók mellett az ide látogató turistáknak is kedvező. Bár a felújítás sok kellemetlenséget okozott a turistákat szállító autóbuszok közlekedésben, így különösen a budapesti városnéző programok során gyakoriak voltak a késések és a kényszerű útvonal módosítások, úgy tűnik, hogy a rakpart átalakításakor az építtető figyelembe vette a buszok közlekedésével és parkolásával kapcsolatos igényeket.

Ám, ahogy mondani szokás, a puding próbája az evés, vagyis majd a megfelelő használati tapasztalatok alapján további véleményt mondani.

A MUISZ meglátása most az, hogy az autóbusszal érkező utasok kulturált és biztonságos körülmények között tudnak a kikötőknél le- és felszállni, és külön öröm, hogy láthatóan a szakmai érdekképviseleti szervezetek véleménye is szerepet játszott a rakpart kialakításában.

A vélemény és a konklúzió hajós szemmel is hasonló. A turista szemével mindenképpen látványos, színvonalas és kulturált megoldás született. Ugyanakkor logisztikai szempontból vannak még kérdőjelek. Ilyen például, hogy van, aki szerint túl messze tudnak csak megfordulni az autóbuszok, a padoknál nincsenek szemetesek, és egyelőre nem látják, hogy az áruszállítás hogyan zajlik majd, mert a szalagkorlát és a záróvonal miatt több száz méterről kell az árut behordani, illetve a hulladékot ki.

Elképzelhető tehát, hogy a rakpart használata turisztikai szempontból további finomításra szorul majd, ám ezek a szempontok csak a használat során kristályosodnak majd ki.

 

A tervezett buszparkoló-helyek (várható átadás: 2020)

Fotó: BKK

A következő ütemben a Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasz átépítése zajlik majd. A 2020-ra tervezett, RAK-PART fantázianév alatt futó beruházás keretein belül szintén kétszer egy sávos forgalmi utat alakítanak ki, egy parkolósávval kiegészítve. Az Id. Antal József rakparton öt, a Belgrád rakparton hat férőhely kerül kialakításra, melyekből szintén 1-1, az akkor meghatározott időben közös rakodási területként szolgál majd.