Mobilalkalmazás segíthet megszabadulni a szeméthegyektől

Forrás: MTI

 2021. április 09. 08:17

Összesen mintegy 2,4 milliárd forint támogatással teheti tisztábbá az ország egy-egy szegletét a Tisztítsuk meg az országot! pályázat eddigi 285 nyertese. A Hulladékradar mobilalkalmazás használatával bárki könnyen hozzájárulhat a szeméthegyek felszámolásához

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára kijelentette: "A járványhelyzet ellenére folytattuk a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv végrehajtását, hiszen csak így óvhatjuk meg a teremtett világ értékeit gyermekeink és a későbbi nemzedékek számára".

Az államtitkár kifejtette: az akciótervi intézkedések részeként a kormány fokozott figyelmet fordít az illegális szemétlerakók felszámolására. "Ezért írtuk ki a Tisztítsuk meg az országot! pályázatot, amelynek keretében cégek, egyházi vagy civil szervezetek, és önkormányzatok pályázhattak támogatásra, amellyel megtisztítanak egy-egy területet a hulladéktól, vagy a további illegális szemetelés megakadályozására alkalmas rendszert építenek ki. A támogatói döntések alapján mostanáig mintegy 81 pályázó több mint 380 millió forinthoz jutott hozzá, másik 204 nyertes esetében pedig hamarosan megkezdődik a további 2 milliárd forint folyósítása" - számolt be a fejleményekről Schanda Tamás.

"Nem hagyhatjuk, hogy szeméthegyek lepjék el az országot. Köszönjük azoknak a munkáját, akik akár ennek a pályázatnak keretében, akár más formában részt vesznek az illegális hulladéklerakók felszámolásáért folytatott küzdelemben" - mondta és hozzátette, hogy sajnos vannak, akik egyáltalán nem viselkednek felelősen. "Miközben rengeteg ember és a kormány is a tiszta Magyarországért dolgozik, Karácsony Gergely főpolgármester leszerelteti a budapesti utcai szemetesek mintegy negyedét" - fejtette ki.

Ha telepítjük a telefonunkra az alkalmazást, néhány mozdulattal jelezhetjük, ha valahol szeméthalomra bukkanunk

Fotó: hulladekradar.hu

Az államtitkár felhívta a figyelmet a Hulladékradar applikációra.

"Javaslom mindenkinek, akit felháborít a környezetszennyezés, a települések, utcák, erdők elcsúfítása, tönkretétele, hogy telepítse telefonjára az alkalmazást. Használatával csak néhány mozdulatunkba kerül jelezni, ha szeméthalomra bukkanunk.

Így kis erőfeszítéssel hatalmas segítséget nyújthatunk az illetékes szervezeteknek abban, hogy mielőbb felszámolhassák az illegális lerakókat" - mondta.