Modern látogatóközpont az évszázados falak között

Szerző: Cs. Kovács Attila

Forrás: turizmus.com

 2018. június 07. 14:02

Hamarosan megújulva lesz látogatható Csorna premontrei prépostsága, ahol hárommilliárd forintos fejlesztés kezdődik. A projektek, melyeket négy különböző forrásból finanszíroznak, szorosan összefüggenek és kiegészítik egymást.

A projektindító rendezvényen Soltész Miklós államtitkár kifejtette: a kormány szoros együttműködésre törekszik az egyházakkal. Legfontosabb cél a támogatások segítségével a hit és a kereszténység megőrzése. Gyopáros Alpár, a térség országgyűlési képviselője, kormánymegbízott arról beszélt, hogy Csorna iskolai, közigazgatási, gazdasági központja a környéknek, de a premontrei rendnek köszönhetően nyolcszáz éve spirituális központja is. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna polgármestere úgy vélte, a város életében kiemelkedő jelentőségű az apátság fejlesztése.

Hamarosan megújulva lesz látogatható Csorna premontrei prépostsága, ahol hárommilliárd forintos fejlesztés kezdődik

 

A rendházban megvalósuló fejlesztéseket dr. Virág Zsolt projektmenedzser ismertette. Mint elhangzott, a beruházások jó része turisztikai célú, a rend épített és szellemi örökségének megőrzését, közkinccsé tételét szolgálják oly módon, hogy a rendház termei visszakapják eredeti funkciójukat, ugyanakkor megfelelnek a XXI. századi igényeknek. A csornai rendház a Mosonmagyaróvár–Győr–Pannonhalma–Fertőd–Nagycenk–Sopron tengely fontos eleme lesz. Olyan turisztikai csomag kialakítására törekednek az útvonalon, mely négy-öt napra kínál tartalmas programot a látogatóknak.

A fejlesztés egyik eleme a látogatóközpont kiépítése, illetve az apátságon végigvezető turisztikai útvonal létrehozása. Frissítik a már működő rábaközi helytörténeti kiállítást, helyreállítják az apátsági könyvtárat, kialakítanak múzeumpedagógiai foglalkoztatót, filmvetítőt és kávézót.

A rendtörténeti kiállításon a látogatók élményszerűen szerezhetik majd be az információkat. A bemutató a kezdetektől öleli fel a premontreiek történetét, az érdekességek mentén tárja fel a rend küldetését, a hitéletben betöltött szerepét. Egyedi, épített installációk, érintőképernyős terminálok, animációs filmek segítségével ismerhetik meg a vendégek a premontrei szellemiséget, kiegészítve a tárgyi emlékekkel. A kiállítást audio-guide rendszerrel, tabletes tárlatvezetéssel építik ki, ami a rendház minden látogatható részén igénybe vehető.

A projektindító rendezvényen Soltész Miklós államtitkár és Fazakas Zoltán Márton csornai apát

Fotó: Cs. Kovács Attila

A projekt része a történelmi Premontrei park ökoturisztikai fejlesztése is, ahol egy „mini Hanságot” hoznak létre, mely bemutatja a Rábaköz és a Hanság élővilágát, elsősorban a vizes élőhelyekre koncentrálva.

Fazakas Zoltán Márton csornai apát kiemelte: örömmel tölti el valamennyiüket, hogy komoly támogatást kapnak álmaik megvalósításához. Ígérte: a bizalmat megszolgálják és a pénzt tisztességesen költik el.

Kapcsolódó cikkek