MSZÉSZ Nyugat: telt ház és tisztújítás

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 25. 13:52

Szép számú érdeklődő jelenlétében zajlott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének nyugati régióülése Sopronban, a Hotel Sopronban. Az eseményen 17 hotel és 29 társult tag képviselői voltak jelen.

A nap utolsó, mégis a legfontosabb programpontja volt a régiós tisztújítás, és az országos tisztújításra történő jelölés. A régió vezetője Tölli Bálint (Park Inn Sárvár, igazgató), helyettese pedig Klára Ágnes (Jufa Hotel, Celldömölk, igazgató) és Horváth László (Szentgotthárd Hotel, Szentgotthárd, igazgató) lett.

Lukács Attila, az MSZÉSZ titkára az idei régiós szállodai mutatókat elemezte előadásában. Mint mondta, a foglaltság belföldi vendégek esetében 4,7%-kal nőtt, a külföldieknél viszont 2,1%-kal csökkent, a szobafoglaltság összesen 68%-os volt. A bruttó átlagár a hotelekben +2,8%-ot ért el, a bruttó REVPAR +3,9% volt (a négycsillagosoknál +8,2%). A vendégéjszakákból 27%-kal részesedett Bük, 17%-kal Sárvár, 14%-kal Sopron.

Az aktualitások között szó esett a CloudCastingról, a családbarát szálloda védjegy kritériumrendszerének kidolgozásáról (jelenleg a védjegy bejegyzés alatt áll), a munkaerőhelyzettel kapcsolatos idei kutatás elindításáról és a Young Talent Országos Gunszt András Portásversenyről (október 8.). Idén is meghirdették az Év Ifjú Szállodása (október 12-i határidő) és a Zöld Szálloda (október 25-i határidő) pályázatot, illetve az Év Szállodája versenyt (jelentkezés november 12-ig). Az idei jubileumi (MSZÉSZ alapításának 50. évfordulója), egyben tisztújító közgyűlés időpontja november 21-22., helyszíne a Danubius Hotel Helia. Az első, szemináriumi nap az innovációk jegyében zajlik majd, érdemes már most regisztrálni.

Telt ház volt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének nyugati régióülésén Sopronban

Fotó: turizmus.com

A szállodák beszámolóiból kiderült: rég látott fellendülést hozott 2018 a hotelek számára, cserébe viszont óriási gondot jelent a munkaerőhiány és a kényszerű és jelentős mértékű béremelés. Ennek ellenére kisebb-nagyobb fejlesztések mindenütt történtek, illetve zajlanak. A házigazda Hotel Sopron például egy ötéves terv második szakaszába lép jövőre, eddig elkészült a wellness felújítása, jövőre pedig a kinti medence, az étterem és a konferenciaterem újul meg. A celldömölki Jufa négycsillagos kempingje Nyugat-Magyarország leggyerekbarátabb kempingje szeretne lenni, e célból bővít mobilházakkal, vízi játszótérrel, étteremmel, minigolf pályával.  Zalaegerszegen pedig tesztpálya épül, amely többek között a Porsche és az Audi gyárakból hoz majd ide üzletemberek, ezért a 125 éves Hotel Aranybárány is tervezi, hogy igazodva az üzletemberek igényeihez fejleszti a házat.

A Szallas.hu előadásában az adataik alapján elemezte a régió turizmusát, melyből kiderült, hogy Nyugat-Magyarország hotelei 46%-os bővülést értek el foglalások tekintetében, és kosárértékben is volt átlagosan 4,6%-os növekedés. 2019 nyarára további 5-8%-os bővülést valószínűsítenek a belföldi turizmusban. A foglalási rendszer képviselői bemutatták a cég újdonságait és terveit is, ezek közül az egyik például a lengyel piacra fókuszál.

Izgalmas előadás foglalkozott az új vendégszerző technikákkal, Nagyszücs Tamás kommunikációs igazgató új szemléletről és a marketing jelentőségéről beszélt. Újgenerációs vevőszerző rendszert mutatott be, az online jelenlétnövelő rendszer iMarketing (itt az i = instant) néven működik, és arra jó, hogy automatikusan intenzívebb megjelenéseket generál az internet legkülönbözőbb felületein. Bár elsősorban kkv-kkal foglalkoztak eddig, a jövőben szeretnének szállodákra és vendéglátóhelyekre is specializálódni. Az eszköz vevőt generál, költséget csökkent és profitot növel éves előfizetési díj fejében.