MTÜ: egyeztetnek a 2019-es nagyrendezvényekről

Forrás: MTI

 2018. december 03. 13:34

„A jövő évi rendezvények, fesztiválok koordinációja elkezdődött” – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a szervezet rendezvénykoordinációs központja megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

„A turizmus minden mutatója kiemelkedő növekedést mutat Magyarországon, az idei év is rekordév lesz, az ország 2010 óta másfélszer több turistát fogadott. Budapest telítettsége indokolja a szakmai egyeztetést, a rendezvényszervezőket arra kérik, hogy a szervezés során egyeztessenek a rendezvénykoordinációs központtal” – mondta Guller Zoltán, hozzátéve: fontos, hogy a város a rendezvények alatt is élhető maradjon. Bár nem kell tartani még a helyiek életminőségét veszélyeztető túlzott turistaáradattól, de foglalkozni kell vele, hogy ne is legyen. Hangsúlyozta, hogy a szervezés során kiemelten figyelembe veszik a helyiek igényeit. Országszerte több 100 rendezvényt tartanak 2019-ben, csak Budapesten közel tíz nagy futóesemény lesz. A rendezvényekről azért is egyeztetnek, hogy azok a lehető legkevesebb fennakadást okozzák az érintett helyen élőknek, a legkevesebb lezárás legyen és az a lehető legrövidebb ideig tartson.

A Red Bull Air Race 2019 júliusában az iskolai szünetben lesz

Fotó: Wikimedia Commons

Lobenwein Norbert fesztiválszervező arról beszélt, hogy a koordinációs tanács létrejötte rendkívül fontos a szakma számára. Az ország nagyrendezvényei sok százezer helyi látogatót és turistát vonzanak.
Gyulai Zsolt
, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a rendezvényeikre közel 500 ezer ember látogat el, nagy részük külföldi. A koordináció megkönnyíti majd a rendezvényszervezők és a lakosság életét is. A változtatásokra példaként említette, hogy a Red Bull Air Race jövőre júliusban már az iskolai szünetben lesz.
Az ülésen rögzítették Budapest sportnaptárát, 2019-ben Budapest Európa sportfővárosa lesz, így a sportrendezvények kiemelt hangsúlyt kapnak.