MTÜ: januártól téli kampány, három fürdővárossal

Forrás: turizmus.com

 2017. november 22. 16:15

November 22-én délelőtt megkezdődött a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 47. közgyűlése Hajdúszoboszlón. A program szemináriummal indult, melyen aktuális online sales és marketing témák szerepeltek.

Elsőként Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese adott elő, Fordulat az állami turizmusmarketingben címmel. A szakember elmondta, hogy egyre inkább szükség van a desztinációk márkázására, jó példaként említette az 1977-es I love New York logót. A márkázás egyik feladata a desztináció unikalitásának bemutatása.

A turizmusmarketing globális trendjei között sorolta fel a mobil- és a közösségi kommunikáció terjedését, a multichannel marketing, a mesterséges intelligencia, a big data és a virtuális valóság növekvő szerepét.

Bánhegyi Zsófia az MSZÉSZ 47. közgyűlésén

Fotó: turizmus.com

 

Megemlítette, hogy biztatóan alakul az idei turistaforgalom idehaza: szeptember végéig 7%-os volt a növekedés vendégek és a vendégéjszakák számát illetően. A szállásdíj-bevételek még jobban, 18,5%-kal nőttek.

Bánhegyi Zsófia szerint Budapest egyre jobban felzárkózik két regionális versenytársához a turizmus teljesítményét tekintve. Budapesten 7,4%-kal, Prágában 6,9%-kal, Bécsben pedig csak 3,6%-kal nőtt a külföldi vendégek száma 2016-ban az előző évihez képest. Az abszolút számok tekintetében Budapesten tavaly 3,5 millió, Bécsben 5,662 millió, Prágában pedig 6,1 millió külföldi turista fordult meg.

A nemzeti turizmusmarketinggel kapcsolatban elmondta, hogy az MTÜ célja egy turisztikai márkarendszer kialakítása, amelynek legfelső szintjén a Magyarország-márka áll, alatta a Budapest-márka, majd a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek, alattuk a turisztikai termékek, a márkapiramis alján pedig az egyes attrakciók, kínálati elemek szerepelnek.

Az MTÜ célja belföldön a belföldi turizmus presztízsének növelése. 2017. második felétől hosszú távú kommunikációs platform építésével kezdődött a marketingmunka, melynek része a szemléletformálás, hogy honfitársaink ne spontán módon, hanem tudatosan döntsenek. Az ügynökség a marketing eszközeivel hazánk rejtett kincseit igyekszik bemutatni. A nyári és az őszi kampányok több mint 50%-a már digitális platformokon zajlott, az akciókba bevonták partnerként a szállodákat is.

A téli belföldi kampány január 7-én indul és február 15-ig tart, elsősorban Hévízre, Bükfürdőre és Nyíregyháza-Sóstóra csábítják majd pihenni a magyarokat.

Hamarosan elkezdődik a GINOP 1.3.4 pályázat keretben a belföldi desztinációmárkázási program. 4 milliárd forintot költenek erre a célra 12 térségben 24 hónap alatt, a feladatokat az ún. márkagondnokságok koordinálják. Ebből az összegből a Balatonra egymilliárd forint jut, az egyik fontos cél a szezonalitás csökkentése.

A szakma által nagyon várt intenzív külföldi marketingtevékenység jövőre indul 14 piacon, részben uniós forrásból. A kampány célja a prémium szegmensek, a hosszabb tartózkodási idő és a magasabb költés elérésére. Célcsoport az élménykereső családok, az értéktudatos fiatalok, a kulturális, az üzleti és incentive utazók.

Telt ház a Hunguest Hotel Béke konferenciatermében

Fotó: MSZÉSZ

Folyamatosan újul meg az MTÜ digitális platformja is: jövő hétfőn indul az új szakmai információs oldal az mtu.gov.hu cím alatt, ahol minden információ megtalálható a pályázatokról, kampányokról.

Január elsején indul a Hungarian Convention Bureau új honlapja, amely három hónappal később meetign planner funkcióval bővül. Átalakul a nagyközönséget információkkal ellátó itthon.hu honlap is, a jövőben azonban elsősorban a hellomagyarország.hu címre csábítják a látogatókat, míg a külföldieket a visithungary.com várja friss információkkal. Az MTÜ digitális csapata kéthetente szakmai hírlevelet is készít, jövőre nemzetközi hírlevelet indítanak.