MTÜ: Kiemelkedően teljesítettek a próbavásárlásokon a Tourinform-irodák

Forrás: turizmus.com

 2023. november 28. 15:42

Eredményes szezont zártak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai koordinálásával működő turisztikai információs irodák, amelyek négy évtizede állnak a turizmus és a turisták szolgálatában. Idén már 1,7 millió alkalommal segítettek a hozzájuk fordulóknak.

A főszezonban közel 900 úgynevezett próbavásárlást végzett az MTÜ, amelyeken átlagosan 85 százalékos teljesítményt nyújtottak a tourinformos munkatársak, felülmúlva a korábbi évek eredményét.

A tourinformosok és fenntartóik részvételével zajlott őszi Országos Tourinform Találkozón az is elhangzott, hogy a próbavásárlásokon a 90 tagú hálózat tagjainak mintegy harmada 90 százalék feletti teljesítményt nyújtott. Badacsony, Cegléd, Miskolc, Mohács, Ráckeve és Zalaegerszeg Tourinformjainak munkája pedig 100 százalékosnak bizonyult az ellenőrzésen. Ez azért is fontos, mert a vidéki irodák a hazai kínálat legjobb ismerőiként több ezer turisztikai szolgáltatóval állnak napi kapcsolatban.

Eredményes szezont zártak a Tourinform-irodák

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)

 

A szakmai találkozón 23 jubiláló tourinformos kapott elismerést, és a Tourinform-hálózat történetében először 30 éves jubileumot elért kollégát is köszöntöttek, Szolnokról.

„Az irodák közel négy évtizede a hazai turisztikai intézményrendszer meghatározó szereplői, az MTÜ fontos, helyi turizmust szervező-segítő hátországát képezik. A brand építésével, a közösséghez tartozás erősítésével, szakmai iránymutatással és képzéssel a turisztikai ügynökség is sokat tesz az információs irodák professzionálisabb működéséért" – mutatott rá a tanácskozást megnyitó dr. Erdei Bálint turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettes.

Dr. Erdei Bálint, az MTÜ vezérigazgató-helyettese

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)

 

A Tourinform-fenntartók körében végzett kutatás megállapításai is azt jelezték vissza, hogy fontos az eredeti alapítói szándék. Kell egy „hely", ahová megérkezik a vendég, ahol megerősítik számára, hogy a legjobb döntést hozta az utazásával. Továbbra is meghatározó ereje és értéke van a személyes ajánlásnak, a naprakész információnak, a helyi viszonyok ismeretének, ami a Tourinformok létjogosultságát és jövőjüket a digitalizáció korában is megerősíti. A hálózathoz tartozás pedig egyúttal presztízskérdés is a turizmusban érintett települések számára.

A tanácskozáson előadott Janech Péter, az ENSZ Turisztikai Világszervezete, a UNWTO nemzetközi koordinátora az oktatás, az innováció és turisztikai beruházások nemzetközi trendjeiről, a Pannon Egyetem tudományos főmunkatársa, dr. Sulyok Márta Judit pedig a klímaváltozás és turizmus kapcsolatáról beszélt a tanácskozás közel 160 résztvevője előtt.