MTÜ: megtelhet a főváros turistákkal az ünnepi hétvégén

Forrás: MTI

 2021. augusztus 16. 19:46

Megtelhet a főváros turistákkal az ünnepi hétvégén, és utána is fontos cél, hogy fellendüljön Budapest idegenforgalma - mondta a magyarnemzet.hu oldalon hétfőn megjelent interjúban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Guller Zoltán hangsúlyozta, hogy a sikeres oltási kampánynak és a digitalizációnak köszönhetően a szálláshelyek kihasználtsága Magyarországon magasabb, mint a környező államokban, de a főváros bajban van a külföldiek elmaradása miatt.

Miközben Budapesten a szálláshelyek hatoda ki sem nyitott erre a nyárra, a telítettségük mindössze 30 százalékos, míg vidéken a szobák 70 százalékát foglalták el vendégek - tette hozzá.

Az MTÜ vezetője szerint a belföldi vendégek menthetik meg a főváros idegenforgalmát, és ebben a nagyszabású állami ünnepség is segíthet. A kormány - mint mondta - régóta tervezett már több napos ünnepséget az államalapítás tiszteletére, és ennek a járvány enyhülésével elérkezett az ideje.

Az idén több napos rendezvénysorozat lesz Budapesten az államalapítás tiszteletére

Fotó: 123rf.com

A rendezvények hírére csaknem 40 százalékkal nőtt az előzetes szobafoglalások száma, 56 százalékuk belföldről érkezett - fogalmazott.

Guller Zoltán abban bízik, hogy a nemzeti ünnepet követő programok is hozzájárulnak majd a fővárosi idegenforgalom bővüléséhez.

Várakozása szerint a nemzetközi eucharisztikus kongresszus, a vadászati világkiállítás, az MTV Europe Music Awards, a Bocuse d'Or európai döntője a légi forgalmat, vagy a szállodahajók népszerűségét is fellendíthetik.