MTÜ-országspecialisták bemutatkozása a MUISZ-tagok előtt

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. március 05. 14:43

Az Urban Betyár étteremben megtartott legutóbbi MUISZ-vacsorán a közel 100 fős hallgatóság többek között bepillantást nyert a Magyar Turisztikai Ügynökség országspecialistáinak munkájába.

Bevezetőjében Máté Kristóf, az MTÜ értékesítési igazgatója kiemelte, hogy tavaly a kereskedelmi szálláshelyek vendégszáma több mint 5%-kal nőtt és elérte a 12,5 milliót, egyes piacokról pedig – pl. Spanyolország, Kína – kétszámjegyű volt a bővülés.

Ezután az osztrák és német piacokért felelős országspecialista, Farkas Kinga részletesen bemutatta, milyen szakvásárokon vesz részt idén az MTÜ és az Értékesítésért Felelős Igazgatóság milyen további, B2B akciókat szervez a németajkú területeken.

Kiemelte, hogy Németország legjelentősebb szakmai rendezvényére, a márciusban megrendezésre kerülő ITB Berlin szakvásárra 20 társkiállító jelentkezett, akikkel az MTÜ együtt viszi országunk hírét.

Az MTÜ munkatársai és országspecialistái a legutóbbi MUISZ-vacsorán: balról Farkas Kinga, Hajdu-Varga Kata, Horváth-Ibolya Dalma, Szégner Zsuzsa, Sarmon Zsuzsa, Yao Yao

Fotó: MUISZ

Egyebek mellett májusban lesz egy München, Stuttgart és Nürnberg városokat érintő roadshow, valamint egy GINOP-forrásból megvalósuló nagyszabású est Berlinben. A MICE-tematikájú események az év második felében kerülnek megszervezésre. Az országspecialista Németország legnagyobb utazásszervezőivel idén is több aktivitást tervez, ezek közül a DER TOURISTIK az, amely novemberben egy magyar estet szervez, és az országprezentáció mellett hazai szállodák bemutatkozását is várja.

Ausztriában április végén, Bécsben szervez egy szakmai workshopot az osztrák partnerekkel, ősszel pedig egy tanulmányút és egy roadshow szerepel az idei tervek között. Emellett az országspecialista számos értékesítési tárgyalást bonyolít az év folyamán és edukációs találkozókat tart.

Ljubinkovits Iván, a francia piacért felelős országspecialista is rövid ismertetést adott azokról a marketing aktivitásokról, ahol a magyar turisztikai szolgáltatók bemutathatják turisztikai kínálatukat. Nantes-ben workshopot szervez, mert új közvetlen járatot indít be a Transavia légitársaság Nantes-Budapest útvonalon.

A francia piacra történő értékesítés a főváros mellett jelentősen fókuszál a vidék bemutatásra is. Erre külön rendezvényt szervez Ljubinkovits Iván. Júniusban MICE-roadshow-ra kerül sor négy helyszínen, szeptemberben az Air France képzési napján mutatják be hazánk kínálatát. Ezen felül lesz MICE-tanulmányút és workshop Budapesten francia irodáknak, továbbá közös cseh-lengyel-magyar bemutatkozás a párizsi cseh nagykövetségen.

Yao Yao, a Kínáért felelős specialista azt emelte ki, hogy a hatalmas piacon az idén főleg Nyugat- és Északkelet-Magyarországot fogják népszerűsíteni a legnagyobb forgalmú utazásszervezőknek, és főleg a fejlett ,,secondtier” nagyvárosokra fókuszálja tevékenységét. Az országspecialista tervezi, hogy az idén Drezdában megrendezendő China Visitor Summit nevű rendezvényen minél több új üzleti kapcsolatra tesz szert, amely tovább növelheti a beutazó számot Magyarországra.

A spanyol piacért felelős Szégner Zsuzsa azt emelte ki, hogy az Értékesítésért Felelős Igazgatóság által rangsorolt elsődleges európai küldőországok közül a legnagyobb növekedést tavaly éppen a spanyol piac produkálta: közel 9%-kal nőtt a spanyol vendégek, és több mint 12%-kal a vendégéjszakák száma. Az aktivitások főként a MICE-szegmens elérésére fókuszálnak, de szerveznek tanulmányutat a Balatonra is.

Sikerként említette, hogy a TUI új, 60.000 példányban megjelenő, 4.000 értékesítőhelyre eljutó katalógusába bekerült egy 8 napos magyarországi körút is, amely érinti Pannonhalmát, Tihanyt, Pécset és Szegedet. Az új Debrecen-Barcelona-járathoz kapcsolódva népszerűsítik Kelet-Magyarországot a katalán fővárosban.

Sarmon Zsuzsa, aki az USA és Kanada országfelelőse, elmondta, hogy egyre többen keresik ezeken a piacokon a Budapesten kívüli úti célokat, a gasztro- és bortúrákat valamint a wellness üdüléseket. Éppen ezért szerveznek egyebek mellett tanulmányutat a Budapest-Balaton-Tokaj útvonalon.

Hét nemzetközi MICE-vásáron és workshopon, például az IMEX Frankfurton, az IMEX Americán és az IBTM World-ön jelenik meg idén a magyar kínálat – hangsúlyozta a Magyar Kongresszusi Iroda vezető szakértője, Hajdu-Varga Kata. Továbbá MKI szervezésű workshopok, salescallok és studytourok is szerepelnek az aktivitások között.

Azt is megtudtuk, hogy az év második felétől újraindul a Konferencia-Nagyköveti Program, illetve a megújult nemzetközi MICE weboldal (www.hcb.hu) és az azon megtalálható új Meeting PlannerGuide is említésre került.

A GINOP keretében megvalósuló TIMEA-projektekről Horváth-Ibolya Dalma tartott tájékoztatót. Mint elmondta, három rétegtermék: az orvosi, a szenior és az akadálymentes turizmus áll a nyertes uniós pályázat fókuszában. Ezeket kilenc külföldi nagyvárosban – egyebek mellett New Yorkban, Moszkvában, Pekingben és további tengerentúli városokban, mutatták, mutatják be 100-150 résztvevő előtt.

Végezetül Fekete Magdolna, az MTÜ értékesítési igazgatóságának főtanácsadója ismertette az MTÜ által tavaly bevezetett Kiemelt Partner rendszer tapasztalatait. Mint elmondta, 132 vállalkozás nyerte el a kiemelt partner címet. A programot idén április végéig újra meghirdetik, a szakmai szervezetek visszajelzései alapján egyszerűbbé, átláthatóbbá tett feltételekkel. A kiemelt partnerek pályázhatnak a StudyTour Alap 50 millió forintos keretére is, és lehetőségük lesz rendszeresen konzultálni az országspecialistákkal.