Guller Zoltán: régiós szinten is versenyképes maradhat a magyar turizmus

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. május 05. 10:25

Az MTÜ vezérigazgatója szerint a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően minden esély megvan arra, hogy a magyar turizmus régiós viszonylatban is megőrizze versenyképességét; a vírushatás ugyanakkor komfortzónán túli, tartós változásokat kényszerít ki a szolgáltatásokban.

Guller Zoltán szerint a kormány Budapesten és Pest megyén kívül elrendelt enyhítését követően a magyarok úgy tudnak hozzájárulni a márciusban derékba tört turisztikai ágazat újraindulásához, ha fegyelmezetten, de élnek a már elérhető lehetőségekkel, vagyis a szabályok betartásával ellátogatnak a vendéglátóhelyekre, felkeresik a teraszokat, a biztonságos szabadtéri programokat, strandokat.

Guller Zoltán

Fotó: MTU

Az MTÜ vezérigazgatója a Magyar Nemzet keddi lapszámában a biztató kilátásokról is beszámolt: reprezentatív lakossági felmérésük legújabban azt mutatja, hogy már júniusban sokan élnének a hazai turizmus adta lehetőségekkel. Az előfoglalásokban megtorpant a lemondások száma a múlt heti kormányzati bejelentéskor, azóta pedig érkeznek az új foglalások, ajánlatkérések.

Jelezte, idén nem számítanak a kontinensek közötti utazásokra, a belföldi piac után a környező küldő országokkal, közeli úti célok mentén erősödhet a vendégforgalom.

 

Felértékelődik a biztonság

Kifejtette: el kell fogadni, hogy egy ideig biztosan nem tér vissza az egykori világ, a vírushatás olyan, komfortzónán túli változásokat kényszerít ki a turizmusból világszerte, ami meghatározza a piaci szereplők, nemzetgazdasági szinten pedig az ágazat versenyképességét, jövőjét.

A biztonság lett a turisták elsődleges szempontja, akik akkor tudnak visszatérni a szolgáltatásokhoz, ha megteremtjük ennek a körülményeit – hangsúlyozta.

A biztató kilátások ellenére azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a járványhelyzettől függően egyes területeken újra korlátozásokkal kell élni, ezért is létfontosságú, hogy a szolgáltatók felkészülten, fokozatosan fogadják a turistákat. Ehhez fogalmaz meg ajánlásokat a szektor szereplőihez az újonnan eljuttatott Covid-19 kézikönyv is, amely nemzetközi irányelveket, a működéshez gyakorlati tanácsokat fogalmaz meg – mondta.

Az MTÜ júniustól belföldi lakossági kampánnyal ösztönzi majd az utazást

Fotó: 123rf.com

Júniusban indul a belföldi kampány

Az MTÜ vezetője annak kapcsán, hogy a legnagyobb problémát az ágazat munkaerőhelyzete (utcára került dolgozók, kieső bérek pótlása) okozza, leszögezte: kezdettől az volt a válságkezelés fő iránya, hogy a krízis átmeneti lesz, amit kezelni kell, de csak az újranyitás lehet a valódi megoldás.

Vidéken immár újra megindul a forgalom, bevétele lesz az ágazatnak, ha fokozatosan visszacsábítják a biztonságra törekvő utazókat. Ebben a turisztikai ügynökség júniusban induló belföldi lakossági kampánya is segítségükre lesz – mondta Guller Zoltán.

 

Kormányzati segítség a krízishelyzetben

Az MTÜ vezérigazgatója a lapnak arról is beszélt, hogy a kormány rendkívül gyorsan reagált a turizmus tragédiájára. Az intézkedések közül kiemelte az egészségügyi hozzájárulás minimálisra csökkentését, de az is lényeges, hogy a vendéglátóhelyeknél megakadályozták a bérlőkkel szembeni hátrányos helyzeteket.

Nagyon komoly kapaszkodó a válságkezelésben, hogy az év végéig a magánszemélyeken kívül a cégekre is kiterjesztették a hitelfizetési moratóriumot, mivel a turizmus szektor kitettsége a bankok felé tőketartozás, kamatfizetési kötelezettség formájában 500 milliárd forint körül van.

Emellett egyebek között az idegenforgalmi adó eltörlése, a SZÉP-kártyáról elkölthető összegek jelentős emelése, a különféle hitelprogramok összességében gyors és hathatós támaszként jelentek meg az ágazatban, hogy a szereplők a mindvégig átmenetiként kezelt krízishelyzetben túléljenek az újranyitásig – hangsúlyozta.