Munkacsoport szervezi a külföldön rekedt magyarok hazatérését

Forrás: MTI

 2020. március 20. 09:46

Létrejött a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport a Külügyminisztériumban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

A tárcavezető pénteken közölte: délután videokonferencia keretében egyeztetett az olasz, a horvát, a szlovén és az osztrák kollégájával.

Kifejtette: az olasz külügyminiszter "riasztó számadatokról tájékoztatott", meghaladta a 28 ezret a fertőzöttek száma Olaszországban, ráadásul nagyon gyorsan változik, romlik a helyzet, ezért azt a tanácsot adta, hogy "semmiképpen se értékeljük alul a vírust és az általa jelentett veszélyeket".

Egymás után zárják le az országok a határaikat, így egyre nehezebb hazajutniuk a külföldön rekedt magyaroknak

Fotó: 123rf.com

Szijjártó Péter hangsúlyozta: mivel ez egy hosszú távon megmaradó kihívás lesz, még egyszer arra kér mindenkit, hogy aki külföldön van és szeretne hazajönni, tegye meg minél előbb vagy jelezze minél előbb, hogy segítségre van szüksége."Nem érdemes arra spekulálni, hogy majd egy-két hét múlva hazajönnek, mert hosszú hónapokig tartó nemzetközi közlekedési korlátozásokkal kell számolnunk" – fogalmazott.

Elmondta: a Külügyminisztériumban létrejött a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport, amelyet Sztáray Péter államtitkár vezet.

Folyamatosan egyeztetnek közép-európai körben, hogy miként tudnák hazahozni a világ messzi, távoli pontjain elszórtan lévő magyar csoportokat, családokat, egyéneket.

Kitért rá: Ausztriával, Szlovákiával, Horvátországgal, Szlovéniával és Csehországgal abban maradtak, hogy folyamatosan koordinálják az igényeket, hogyha valaki különgépet küld, akkor az arról szóló információt megosztják.