MVI-NAV egyeztetés a zárjegyekről

Forrás: turizmus.com

 2018. október 09. 18:34

A MVI konzultációs lehetőséget kért a NAV-tól a levált vagy sérült zárjegyekkel kapcsolatos gyakorlati problémák megvitatására.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete képviselői a zárjegyeket érintő gyakorlati problémák között elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy a nem megfelelő ragasztás miatt aránylag sokszor előfordul a zárjegyek leválása a palackokról, ezért a zárjegy cseréjére vonatkozó, jogszabályban rögzített szigorú eljárásrend gyakran nem betartható – áll a közleményben. Fontos lenne egy olyan megoldást találni, amely jogszabályi módosítás nélkül érdemben kezelné a fennálló gyakorlati problémát. A NAV illetékes képviselői szerint nagyban segítené a hatóság munkáját, ha kapnának egy kimutatást arról, hogy pontosan honnan származó, és milyen típusú termékek esetében fordul elő a zárjegy leválása. Ennek alapján a hatóság kész megtenni a szükséges jelzést az érintett gyártók, illetve forgalmazók irányába.

A jövedéki termék eredetét hitelt érdemlően bizonyító okmányokból is ellenőrizhet a hatóság

Fotó: pixabay.com

Az igazgatóság szakterületi képviselői kérdésre elmondták, hogy a zárjegyköteles alkoholtermékek esetén a palack felbontása során a zárjegy eltépődik, így ezt követően egy esetleges ellenőrzés során a zárjegy adatainak megbízható ellenőrzésére nincs mód, ezért a bontott állapotban lévő alkoholtermékek esetén ezen szempontú ellenőrzés már nem alkalmazható minden esetben. Többnyire a zárjegymaradványt, vagy annak nyomát (a ragasztást) ellenőrzik annak eldöntésére, hogy a termék legális csatornán került a kereskedőhöz, vagy sem.

A megbeszélésen felmerült kérdésként a borravaló ÁFA szempontjából történő kezelése, a felszolgálási díj mértékének feltüntetése az étlapon, valamint a dolgozóknak esetenként adandó 50%-os kedvezmény természetbeni juttatásoktól való elhatárolása is. Az MVI a borravaló és a felszolgálási díj kezeléséről, illetve adóügyi vonatkozásairól készített egy tájékoztató anyagot, amelyet véleményezés céljából el fog juttatni a hatóság részére.