Nagy érdeklődés mellett folytatódik a B2B értékesítés a környező országokban

Forrás: turizmus.com

 2020. november 24. 17:44

Az év vége közeledtével sem áll meg a nemzetközi értékesítési munka a Magyar Turisztikai Ügynökségen. Jelenleg az egyetlen mód erre az online üzletszerző és kapcsolatépítő tevékenység.

November 24-én zárult le a román piacot, egy nappal korábban pedig a cseh piacot megszólító webinár, mindkettő Fekete Magdolna, a V4-es piacokért és Romániáért felelős főtanácsadó szervezésében.

„Csehországban az elmúlt napokban tovább javult a járványügyi helyzet, ennek megfelelően viszonylag optimistán és jó hangulatban készültek az eseményre a cseh partnerek” – számolt be Fekete Magdolna még a rendezvény előtt. Az előző, július végén még személyesen megrendezett cseh esemény, a több állomást is érintő cseh roadshow átütő sikerét követő mostani webinár rendkívül nagy érdeklődés mellett zajlott: a november 23-i cseh rendezvényre 86 külföldi turisztikai szakember jelentkezett, de a november 24-i román esemény sem sokkal maradt el ettől: 82 román szakember részvételével zajlott. Magyar részről a cseh webináron 12, a románon pedig 13 szolgáltató vett részt. Az értékesítési munka célja ezekben az országokban nemcsak a már ismert, hanem egyúttal a kevéssé ismert térségek promóciója, valamint Budapest átpozicionálása.

A nyári cseh roadshow átütő sikerét követő mostani webinár rendkívül nagy érdeklődés mellett zajlott

Fotó: MTÜ

Ennek megfelelően mindkét webinár középpontjában a Magyarország északi, észak-keleti és déli részén található turisztikai desztinációs térségek álltak, kiemelt figyelmet helyezve a csatlakozott szolgáltatók bemutatására. A román webináron az egyik legnagyobb forgalmú, Magyarországra utaztató iroda, az Imola Tours ügyvezetője tartott előadást románul Budapestről, amelyet nemcsak mint party- és konferenciahelyszínt mutatott be, hanem mint egy élhető, többnapos tartózkodásra is alkalmas, kellemes várost, amely családoknak, fiatal társaságoknak is tökéletes kikapcsolódást nyújt.

„Nagyszerű város, gyönyörű emberek” – hangzott az egyik román résztvevő lelkes reakciója Budapest kapcsán. „Reméljük, hogy jövőre már élőben találkozhatunk, addig is folytatni kell a gyönyörű helyek promócióját” – visszhangozta több szakember álláspontját is egy másik résztvevő.

Fekete Magdolna az év hátralévő részében sem engedi el partnerei kezét: december folyamán még további négy webinár fog megvalósulni az MTÜ Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága szervezésében, a következő sorrendben: december 4-én lengyel, december 8-án szlovák, december 9-én cseh és december 10-én román webinárra kerül sor további turisztikai térségek bemutatásával és a jövő évi tervek ismertetésével. Az érdeklődés mértékét mutatja, hogy a helyek már mind a négy webinárra beteltek – a vezető desztináció decemberben Lengyelország lesz, erre az online eseményre összesen 20 magyar szolgáltató jelentkezett. Ez is mutatja, hogy ahogy az utazók, úgy a szolgáltatók számára is felértékelődnek ezek a külpiacok.

A Visegrádi Négyek országai, valamint Románia eddig is az első 10 legnagyobb forgalmú küldőpiac közé tartoztak a magyarországi beutazás tekintetében. A COVID-19 világjárvány hatására ezek az országok, valamint a Magyarországgal szomszédos többi ország még inkább felértékelődik a nemzetközi értékesítésben. Az utazni vágyó potenciális turisták a jövőben nagy valószínűséggel erősebben fókuszálnak majd a biztonságra, így az a tudat, hogy szükség esetén bármikor, akár néhány órán belül visszatérhetnek a hazájukba, úti céljuk kiválasztásakor megerősítheti döntésüket.

Az MTÜ Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága az új trendek figyelembevételével alkotta meg újragondolt stratégiáját, kiemelt figyelemmel kezelve azokat a szomszédos- és környező országokat, amelyekből – nagyjából 700 km sugarú körben – személygépkocsival is elérhető Magyarország, külön felelőst is kinevezve ezeknek a piacoknak. A V4-es piacokért és Romániáért Fekete Magdolna főtanácsadó, míg Szlovéniáért, Horvátországért és Szerbiáért Ljubinkovic Iván nemzetközi piacszakértő felel.

A cseh külpiacon szervezte meg az MTÜ Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága az idei év első-, és sajnos egyben utolsó személyes roadshow-ját, Ostrava-Brno-Prága állomásokkal. A roadshow-ra 12 magyar szolgáltató jelentkezett. A rendezvénysorozat nagy sikert aratott, amelyről rövidfilm is készült. A piacépítés magas színvonalú online eszközeivel Fekete Magdolna egy-egy napos szlovák, lengyel és román egész napos virtuális vásárt és one-on-one találkozókat is szervezett október-november folyamán.

A háromnapos rendezvénysorozat rövid összefoglalóját jól mutatják az alábbi számok:

 

Bízva abban, hogy jövő év kora tavasszal a járványügyi körülmények már lehetővé teszik, hogy személyes kontaktussal járó rendezvények is megvalósulhassanak, az MTÜ Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága a magyar szolgáltatókkal együtt addig is folytatja online üzletszerző tevékenységét.