Nagy érvágás az új kata-szabályozás az idegenvezetők számára

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. július 12. 19:08

Aggódnak az idegenvezetők szakmai szervezetei a kata-szabályok módosítása miatt, amelyet kedden elfogadott a Parlament. Más érdekképviseletek a kata egyes szabályainak ésszerűbbé tételét, továbbá új adónem bevezetését, és az áfamentesség bevételi határának megemelését javasolják.

A Parlament elfogadta az új kata-szabályozást

Az eddiginél magasabb, 18 millió forintos bevételi értékhatárig alkalmazható a jövőben a kisadózó vállalkozók tételes adója, vagyis a kata. A módosításról 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett szavazott kedden a Ház, kivételes eljárásban.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak – közölték.

Ezért a jövőben az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, termékeket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Ez alól csak a taxis személyszállítást végzők képeznek kivételt.Az új kata szabályai szeptember 1-jétől lépnek hatályba, az új kata választásáról szóló nyilatkozatokat szeptember 25-éig nyújthatják be az adóhivatalhoz az érintettek. Akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

A tételes adó mértéke továbbra is havi 50 ezer forint, megszűnik azonban az a lehetőség, hogy 75 ezer forint befizetésével az ellátási alap is emelkedik – tudósított az MTI.

 

Nagy csapás az idegenvezetők számára

A kata szerint adóznak a turizmus-vendéglátás ágazaton belül tipikusan az idegenvezetők. A Turizmus.com megkérdezte a két szakmai érdekképviseletet, hogy mivel jár a jogszabály-változás számukra.

A kata-szabályok módosítása nagyon rosszul érinti az idegenvezetőket – kommentálta a változást lapunknak a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ). Mint Caesar Éva alelnök rámutatott, az idegenvezetők kivétel nélkül mind egyéni vállalkozók, és túlnyomó többségében a kata szerint adóznak. Az idegenvezetők azt szeretnék, ha a jogszabályt úgy módosítanák, hogy továbbra is a megbízóik, amelyek főleg utaztató cégek, felé számlázhassanak, az idegenvezetők ugyanis jellemzően utazási irodáktól, tehát társas vállalkozásoktól kapják a megbízást, és nem magánszemélyektől – hangsúlyozta.

Hozzátette: az utaztató cégek soha nem fogják alkalmazni munkaviszonyban az idegenvezetőket elsősorban a munka szezonális jellege miatt. A MISZ szerint a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha az idegenvezetőket a taxisok mellé, azaz a kivételek közé sorolná a törvényhozó.

Félő, hogy a kata módosítása nyomán még több kvalifikált, tapasztalt idegenvezető hagyja el a szakmát

Fotó: 123rf.com

A kata-szabályok változása a koronavírus-járvány után egy újabb nagy érvágás lehet az idegenvezetői szakma számára – erősítette meg Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) alapító elnöke.

Emlékeztetett, hogy a pandémia alatt támogatás és munka nélkül maradt idegenvezetők közül sokan (újra) eredeti végzettségüknek megfelelő munkát vállaltak. Félő, hogy a kata módosításának egyik negatív hozadéka az lesz, hogy "a máris ijesztően sok, a szakmát elhagyó idegenvezető után újabb több száz kvalifikált, tapasztalt, kiváló kollégát veszít el a szakma. Mert kata nélkül – ami egy kedvezményes, kifizethető adóforma volt a szakma számára – sokan nem fognak dolgozni" – fejtette ki Deák Judit. A legnagyobb baj szerinte jövőre várható, amikor lassan visszaáll a turizmus a rendes kerékvágásba, és "a magyar turizmus minőségi idegenvezetők nélkül várja majd a turistákat".

Megjegyezte, rosszul esik az idegenvezetőknek az a feltételezés, hogy bújtatott munkaerőként dolgoznak, hiszen a rendszerváltozás után megszűntek az idegenvezetői főállások, és ők azóta csak számlaképes vállalkozóként dolgozhatnak. "A mi szakmánkban megbecsülik a jó munkát és visszahívják az idegenvezetőket oda, ahol már bizonyítottak, szó sincs semmiféle csalásról, vagy bújtatott állásról" – fogalmazott.

 

A kata-szabályozás ésszerűbbé tételét javasolják

Több más érdekképviselet is hangot adott kedden véleményének az új kata-szabályozásról az MTI tudósítása szerint.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közleményében az új kata egyes részszabályainak ésszerűbbé tétele mellett az adónemből kiesők számára új adónemet javasol, valamint a szeptemberi határidő helyett január 1-jei bevezetést szorgalmaz. Megfontolásra javasolják, hogy az 50 ezer forintos havi adótétel mellett legyen 100 ezer forintos, választható adótétel a magasabb tb-ellátás érdekében, és hogy a katások eseti jelleggel üzleti ügyfeleket is kiszolgálhassanak.

A BKIK továbbá javasolja azt is, hogy a kormány kezdeményezzen tárgyalásokat az Európai Unióval a jelenleg 12 millió forintos alanyi áfamentesség felső határának 18 millió forintra emeléséről, hogy a megemelkedő kata-határ ténylegesen kihasználható legyen.

Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért érdekképviselet közleményében a kata kivezetésének átütemezését sürgeti, továbbá javasolja az atipikus foglalkoztatási formákra is alkalmazható rugalmas adózási módot. Közleményében az IVSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyszerűsített adózás lehetőségének szűkítése a digitális munkaerő elvándorlását okozza. A szövetség az informatikai szakemberek tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében új adónemet javasol a kata átalakítása kapcsán.

Az IVSZ szerint szükség van egy olyan adónemre is, amely egyszerű szabályok mentén stabil és kiszámítható, alacsony belépési küszöb mellett támogatja az atipikus munkavégzést.A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elsietettnek, a kisadózókra nézve méltatlannak tartja a kata módosításáról szóló törvényjavaslatot, és további egyeztetéseket javasol az érintettekkel. Ez magába foglalja az esetleges kivezetés dátumának kitolását és az érintett kisvállalkozói kör további jogszerű és mérsékelt adózási lehetőségének megteremtését, beleértve az adóteher növekedését is.

Budapesten tüntetések is voltak kedden a kata változása miatt.

kata_tunti_mti

A kata módosítása ellen tüntetők elfoglalták a Margit hidat

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A reggel még csak tervezetként létező kata-módosítás ellen tüntetők délelőtt a Kossuth téren gyülekeztek, majd a Margit hídra vonultak, és még az esti órákban is akadályozták a forgalmat. Egy időre az Erzsébet hídon is elfoglalta a belső sávokat demonstrálók egy csoportja, a blokád alól csak a délutáni órákban szabadult fel a híd.