Nagy sikerrel zárult a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2019. április 26. 09:34

18 nap, 305 program, 18 magyarországi premier, lemezbemutató vagy ősbemutató, megszámlálhatatlan nagyszerű, felejthetetlen fesztiválpillanat fémjelezte a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivált.

A hazai és nemzetközi közönség 2019-ben is Budapest legfontosabb előadó-művészeti helyszínein, hangversenytermeiben, koncertszínpadain, színházaiban, kiállítótereiben, múzeumaiban és természetesen a főváros utcáin és közterein találkozhatott a fesztivál művészeivel, eseményeivel. A sokszínű programot idén is kiemelkedő érdeklődés kísérte: több előadásra-koncertre hónapokkal a fesztivál kezdete előtt, már tavaly elkeltek a jegyek.

A fesztiválra érkező világsztárok sorra kiemelték, milyen fantasztikus helyszíneken léphettek színpadra és milyen sokat jelent nekik a magyar főváros és a fesztivál. „Szeretünk itt lenni, imádjuk Budapestet. Számos várossal estünk már szerelembe a társulat fennállásának elmúlt 28 évében, de mindenhová nem térünk vissza”– fogalmazott a BANDALOOP társulat vezetője, Thomas Cavanagh.

A falon táncoló Bandaloop

Fotó: Hrotko Bálint/BTF

A vertikális tánc amerikai úttörői a Müpa falain perdültek táncra a fesztivál első hétvégéjén, az ingyenes, lélegzetelállító táncelőadás idejére csordultig telt a Müpa felszíni parkolója nézőkkel. A művészek elismeréssel beszéltek arról is, hogy milyen kiváló a fesztivál közönsége. Eric Whitacre, akinek első budapesti koncertjét hatalmas várakozás előzte meg, például így fogalmazott Budapesten adott interjújában: „Cikázott a közönségben az elektromosság, megmelegítették a szívem.” Majd hozzáfűzte: „Nagyon tetszik Budapest, kisétáltam a Dunához, elámultam a gyönyörű hangversenytermet látva. De leginkább az emberek kedvessége fogott meg.” A Dél-Koreában született zongoravirtuóz, Ji, aki Bach Goldberg-variációival kápráztatta el a közönséget, a következőt jegyezte a fesztivál vendégkönyvébe: „Csodálatos lehetőség volt itt játszani, várom a következő alkalmat.”

A hazai és a nemzetközi sajtó kiemelt figyelemmel kísérte a fesztivált, a nézők pedig a közösségi médiában osztották meg élményeiket és kedvenc pillanataikat, magával ragadó képet adva a fesztivál összetéveszthetetlen, pezsgő hangulatáról. A Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, olyan nagy presztízsű, elismert programsorozattá, amely a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába, egyben megnyitja az európai fesztiválszezont, átadva a stafétát a régió további nagy kulturális eseménysorozatainak Prágában és Bécsben.

Mindez folytatódik a következő évben is: a szervezők – a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség – 2019 őszén jelentik majd be az ünnepi, 40. fesztivál programját és újdonságait. 2020-ban a kulturális tavasz, azaz a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 3-án indul majd.