Nagyszabású kiállítás zárja a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadot

Forrás: MTI

 2017. szeptember 20. 17:38

Modernizmus Magyarországon 1900-1930 címmel, a Varsói Királyi Vár Múzeumában Rippl-Rónaitól a Nyolcakon át Kassákig és Moholy-Nagyig több mint száz alkotást bemutató kiállítás zárja a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad másfél éves programsorozatát.

Tavaly ősszel a krakkói Nemzeti Múzeumban a Kogarttal és a Magyar Nemzeti Galériával együttműködésben már bemutattak egy jelentős képzőművészeti tárlatot, amely a magyar festészet 1836 és 1936 közötti „aranykorát” ismertette meg a lengyel közönséggel.

A hasonlóan rangos helyszínen, a Varsói Királyi Vár Múzeumában szombattól látható kiállítás szűkebb keresztmetszetet vizsgál. A tárlat elsősorban a Nyolcak festőcsoport – Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos – alkotásaira épül. A Nyolcak képei már a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatban kimagasló sikert arattak: a baranyai tárlat után sok tízezren látták műveiket a budapesti Szépművészeti Múzeumban, a bécsi Kunstforumban, majd 2014-ben a világ egyik vezető múzeumában, a párizsi Musée d'Orsay-ben.

A varsói kiállítás nemcsak a Nyolcak festményeit vonultatja fel: a látogatók megismerkedhetnek mások mellett a francia Nabis művészcsoporthoz tartozó Rippl-Rónai József, továbbá Ziffer Sándor vagy Perlrott Csaba Vilmos festészetével is.

Rippl-Rónai József egyik legismertebb képe, a Körtvélyesi kastély

 

A Sárkány József kurátor által összeállított anyag felöleli az Aktivisták és a Ma folyóirat körének művészeit is, akikhez a Nyolcak több alkotója ténylegesen kapcsolódott. Uitz Béla, Kmetty János, Nemes Lampérth József, Bortnyik Sándor, Bernáth Aurél, Schadl János, Mattis Teutsch János, illetve a kubista képalkotás különleges változatát képein létrehozó Dénes Valéria, Galimberti Sándor, Szobotka Imre munkái szintén részei a tárlatnak.

A festmények döntően a pécsi Janus Pannonius Múzeumból és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galériából érkeztek, de kölcsönzött műveket a kaposvári Rippl-Rónai, a tatai Kuny Domonkos, a székesfehérvári Szent István Király és a szentendrei Ferenczy Múzeum is.

A 2018. január 7-ig látogatható kiállítást Trócsányi László, a magyar kormány igazságügyi minisztere és Piotr Glinski, a lengyel kormány miniszterelnök-helyettese, kulturális minisztere nyitja meg pénteken.

Kapcsolódó cikkek

Franciaország a fókuszban

2016. február 15.