Nagyszabású tervek a Blahával

Forrás: MTI

 2017. június 13. 14:52

A budapesti Blaha Lujza tér felújításáról is dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdán, a tervek szerint a 1,8 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukció kivitelezése a jövő év végén kezdődne, és 2019 végére fejeződhetne be.

A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés szerint a Blaha Lujza tér rendezése évtizedek óta megvalósítandó cél.

Eddig koncepció szinten volt tervezés, mely a tér megújulása a Nagykörút és a Rákóczi út forgalmas közlekedési csomópontjának gyalogosfelületi rendezését, továbbá a környező utcák, városrészek forgalomtechnikai felülvizsgálatát foglalja magában. A rekonstrukció a Rákóczi úton a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca vonalától az Osváth utca vonaláig terjedne.

A Blaha Lujza tér jelenlegi állapota

Fotó: Google Earth

A felújítás során a Blaha Lujza tér déli – központi – térrészének átalakítása során rendeznék a zöldfelületeket, kiterjesztenék a gyalogosfelületeket, újragondolnák a tér funkcionális egységeit, korszerűsítenék a közvilágítást és új szökőkutat hoznának létre.

Megszüntetnék a tér központi részén lévő és a Corvin áruház előtt található parkolókat, míg a Europeum bevásárlóközpont és a Corvin áruház előtti szervizút megmaradna, továbbra is biztosítva a környéki mellékutcák kapcsolatát. A tervek szerint a csomópont aluljáróját is felújítanák.

A tervezés költsége 85 millió forint, ennek fedezete az idei költségvetésben elkülönített összeg.

Az előterjesztésből az is kiderül, hogy összesen 12 500 négyzetméternyi járda, gyalogosfelület, 18 800 négyzetméter útburkolat és körülbelül 500 négyzetméter zöldfelület újulhat majd meg.