Nagyszabású turisztikai fejlesztések a Tisza-tó környezetében

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. március 26. 20:18

A Tisza-tó iránt érdeklődő turisták számának további bővülésére számítanak azoktól a nagyszabású fejlesztésektől, amelyeket a tó környezetében valósítanak meg. Ezt jelentették be március 26-án, az Abádszalókon tartott sajtótájékoztatón.

Bevezetőjében Piroska Miklós, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke arról beszélt, hogy másfél évvel ezelőtt a kormány határozattal létrehozta a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térséget. Az eltelt időszakban a Tisza-tavi térség a hazai átlagot jóval meghaladó mértékben – több mint húsz százalékkal – növelte a kereskedelmi vendégéjszakák számát, amely tavaly 367 ezer volt. A további bővülést nehezíti, hogy kevés  minőségi szálláshely a Tisza-tó mentén. Ezen valamelyest enyhít majd, hogy a Kisfaludy-program pályázatain több szálláshely is sikeresen pályázott kapacitásbővítésre, fejlesztésre.

Az elnök hangsúlyozta, hogy ebben a térségben az elmúlt időszakban létrejöttek és sikeresen működnek az újszerű ökoturisztikai létesítmények, fejlődnek a szolgáltatások, nőtt a kerékpárosok száma és a tó a horgászok közkedvelt helyévé vált. Egyre több gyermekes család is felkeresi a térséget és az állatokkal érkezőket is bővülő szolgáltatások várják. A Tisza-tavat ma már az országos könnyűzenei, sport és gasztronómiai nagy rendezvények is felfedezték. A négyévszakos kínálat erősítésében fontos szerepet kap a konferencia turizmus, a csapatépítés és az esküvők rendezése is. Ezek szolgáltatásaiban további lehetőségek rejlenek.

Új csúszdát is építenek a régi helyén az abádszalóki strandon

 

Ezután Kovács Sándor országgyűlési képviselő azt méltatta, hogy a kiemelt fejlesztési térséggé válásnak köszönhetően a Tisza-tó és a vele földrajzilag szorosan kapcsolódó Hortobágy térsége a turizmus élénkítésére, mintegy tízmilliárd forint értékben kiemelkedő fejlesztéseket valósít meg. Emellett további 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre integrált térségi termék- és szolgáltatásfejlesztésre is. Ebből a Tisza-tó horgászturisztikai fejlesztésére 330 millió forintot biztosítanak.

Összesen tíz projekt valósulhat meg a Tisza-tó– Hortobágy térségben. Mint világörökségi színhelyet fejlesztik a pusztát, de sor kerül a Tisza-tavi síkvidéki kerékpározás infrastrukturális és szolgáltatásfejlesztésére is. Ez a projekt 21 települést érint. Úgynevezett tematikus szigeteket is kialakítanak, tovább fejlesztik a vízi sétányokat, a tanösvényeket Poroszlón, Sarudon és Tiszafüreden.  Ennek keretében az Óhalászi szigeten cölöpházas falut alakítanak ki.

Mindezek mellett huszonnyolc kilométer hosszú kerékpárúttal  kötik össze a Tisza-tavat a Hortobággyal és hét településen: Abádszalókon, Kiskörén, Poroszlón, Sarudon, Tiszabábolnán,  Tiszafüreden és Tiszanánán pedig a szabad vízi strandokat korszerűsítik. Erre egységesen 100 millió forintot költhetnek az érintettek. Sor került Berekfürdő komplex turisztikai fejlesztésére is, amely a már meglevő gyógyászati szolgáltatásokra épül, Karcagon pedig élmény és gasztronómiai parkot létesítenek. Poroszlón bővítik a Tisza-tavi Ökocentrumot, ahol új akváriumok és állatbemutatók létesülnek, a föld alatti élővilág szemléltetésére.

Sétány és pihenő park a zöld város központjában

Fotók: Mentusz Károly

 

A továbbiakban Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés tagja arról szólt, hogy Eger és térségének a turizmusában fontos szerepet tölt be az is, hogy a látogatók megismerkedhetnek a  Tisza-tavi programokkal is, az ajánlott vízparti élményekért. Hangsúlyozta, hogy a megyét érintően Kiskörén, Sarudon, Poroszlón, Tiszanánán megvalósuló fejlesztések a községek életét is javítják, miután több bevételre számíthatnak. Méltatta, a várhatóan az idei év végére elkészülő  a Kisköre-Poroszló közötti kerékpárút jelentőségét, a tiszai- és Tisza-tavi nyaralóhajózás kikötőinek és kiskörei bázisállomásának építését, valamint a kiskörei vízlépcsőnél kialakításra kerülő első hazai rafting pályája létrehozását.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő a Tisza-tavi fejlesztések természetvédelmi és gazdasági fontosságáról beszélt. Ebben meghatározó az élőhelyek védelme, amelyet a turizmus várhatóan növekvő forrásaiból hosszabb távon is biztosíthatnak. Véleménye szerint a tervezett infrastrukturális és eszközfejlesztések új lehetőségeket teremtenek  ahhoz, hogy a Tisza-tavi térség méltóan szolgálja a kiemelt turisztikai régió címet.

A sajtótájékoztató végén Balogh Gyula, Abádszalók polgármestere mutatta be a város Tisza-tavi részén tartó fejlesztési munkákat.

Kapcsolódó cikkek