Négy új sítanpálya jön létre az Aktív Magyarország Programban

Forrás: turizmus.com

 2021. április 07. 17:05

Az Aktív Magyarország Program újabb mozgásforma támogatását segíti idéntől, már sítanpályák fejlesztésére is lehetett jelentkezni. A Program olyan sípályák építéséhez nyújt segítséget, melyeken a lakóhelyünkhöz közel, szakképzett oktatók közreműködésével tanulhatunk meg síelni vagy snowboardozni.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda az összköltség legfeljebb 30 százalékos támogatása mellett, összesen 68 millió forint hozzájárulást nyújt 4 új, műanyag borítású pálya kialakításához – fogalmaz közleményében az iroda.

2021 novemberéig Székesfehérváron, Keszthelyen, Miskolcon és Agárdon épülnek a tanpályák. A jelentkezések elbírálását a Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) készítette elő.

A síelés és a snowboard méltán népszerű rekreációs sportág, amely több százezer magyar családnak nyújt kikapcsolódást, feltöltődést a téli időszakban. Viszont a tanulás nem egyszerű. A sérülések elkerülése, a biztonság és a legnagyobb élmények elérése érdekében érdemes mindig szakképzett oktató segítségét igénybe venni.

Az Országos Sítanpálya-építési Program célja, hogy olyan magyarországi városokban, melyekben még nem található műanyag borítású működő tanpálya, megfelelő szakmai szempontok szerint tervezett és hozzáértő szaktudással üzemeltetett sítanpályák létesüljenek.

A program célja, hogy a gyerekek vagy felnőttek napirendjébe könnyen beépíthető legyen a rendszeres síelés, és felkészülve menjenek sívakációra

Fotó: 123rf.com

A program keretében idén 4 olyan létesítmény megvalósulását támogatják, melyek 30 kilométeres sugarú körzetében nem található más szervezet vagy vállalkozás által üzemeltetett műanyag borítású tanpálya, szélességük eléri majd a minimum 10 métert, hosszúságuk pedig a minimum 45 métert, továbbá felvonóval és pályavilágítással lesznek ellátva, illetve legalább 45 négyzetméteres alapterületű kiszolgáló épülettel is rendelkeznek majd.

A program nyerteseinek 2021. november 15-éig kell kialakítaniuk a tanpályákat. Az új pályák Székesfehérváron, Keszthelyen, Miskolcon és Agárdon épülnek fel. A 30 százalékos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően közel 230 millió forint értékben létesülnek oktatópályák.

A magyar sízőknek viszonylag könnyen elérhetők az Alpok és a Kárpátok közeli síparadicsomai, és az itthoni síterepek is egyre magasabb színvonalú pályákkal várják a sportág szerelmeseit. Az utazások előtt a legjobb felkészülést a műanyag tanpályák jelentik. A tanpályás síiskoláknak számos előnye van, mint például közel van a lakóhelyünkhöz és akár tömegközlekedéssel is elérhetőek. A gyerekek vagy felnőttek heti programjába könnyen beépíthető a rendszeres síelés. Ezek a pályák ősztől tavaszig időjárástól függetlenül használhatóak, a gyakorlást pedig már akár szeptemberben is el lehet kezdeni. Így mire az első havas csúszásra lehetőségünk lesz, már biztos alapokkal rendelkezhetünk.