Nemzeti hetet tartott a Magyar Pavilon a Dubaji Világkiállításon

Forrás: turizmus.com

 2022. március 21. 18:19

Március 14. és 20. között az Expo 2020 Magyarország nemzeti hetet tartott a világkiállítás látogatói számára. Az expó különböző helyszínein megrendezett kulturális programoknak köszönhetően a Magyar Pavilon iránti érdeklődés is megemelkedett, már több mint 900 ezren lépték át az épület kapuját.

A hetet a Parno Graszt együttes nyitotta, akik az expó legnagyobb színpadán léptek fel, és táncoltatták meg a koncert nézőit.

Március 15-én az 1848-49-es forradalom hőseire Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő produkciójával emlékeztek az expó Dubai Millennium Amphitheatre színpadán.

A Parno Graszt az expó legnagyobb színpadán

Fotó: MTÜ

Március 16-án az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes egy nagyszabású produkcióval lépett fel, szintén a kiállítás legnagyobb színpadán, a Jubilee Stage-en.Március 17-én a 900 ezredik látogató is átlépte a Magyar Pavilon kapuit – egy fiatal pár, akik Csehországból érkeztek Dubajba. Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország ügyvezetője és Tatár Szabolcs miniszteri biztos egy emléklappal és magyar kézműves termékeket tartalmazó ajándékcsomaggal köszöntötte őket.

Március 17–19. között a látogatók a magyar kézműves hagyományokkal ismerkedhettek meg – a pavilon melletti sétányon tojásfestés, csipkeverés, mézeskalács díszítés, gyöngyfűzés és egyéb mesterségek képviselői tették színessé a programsorozatot.

Az Expo 2020 Dubai március 18-án tartotta a hivatalos magyar Nemzeti Napot. Nyitó eseményeként Lakatos Mónika és a Romengo zenekar lépett fel az "expó szívének" is nevezett Al Wasl Plaza-ban. A Nemzeti Nap fő eseménye szintén az Al Wasl Plaza területén megrendezett hivatalos ceremónia volt, amely Osama Naffa Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének beszédével kezdődött, majd a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciójával ért véget.

A „Tiszta forrás" című darab világpremierjét is a Dubaji Világkiállításon tartották

Fotó: MTÜ

A nap lezárásaként a „Tiszta forrás" című darab világpremierjére került sor a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes és Guessous Mesi közreműködésével. A produkció az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatta be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára. Az előadás az egyik legsikeresebb program volt a Magyar Pavilon szervezésében az elmúlt hat hónap során – a telt házas produkció végén a közel 2000 néző állva tapsolta meg a magyar művészeket.

Havasi Balázs koncertje zárta a magyar nemzeti hetet

Fotó: MTÜ

A nemzeti hét lezárásaként, március 19-én, Havasi Balázs kortárs zeneszerző, zongorista hozta el az expó legnagyobb színpadára világszinten elismert, nagyszabású produkcióját – olvasható az MTÜ honlapján.