Nemzetközi kulináris parádé az InterContinentalban

Forrás: turizmus.com

 2018. december 02. 19:40

Talán soha nem voltak még ennyien a szokásos év végi jótékonysági vásáron, amelyet a Magyarországon élő külföldi diplomaták házastársai szerveznek.

Több mint 50 ország állított fel standot, jellemző nemzeti szuvenírekkel, italokkal, különféle divatáruval, élelmiszerekkel, bizsukkal és még ezerféle tárggyal a rendezvényen, amelynek egyik fő célja a jótékonyságon és az országimázs építésen túl a turisztikai vonzerő bemutatása.

Nyolcadik éve rendezik meg a vásárt, a budapesti nagykövetségeken dolgozók házastársai az InterContinentalban. Az eseményen a magyar egészségügyi és más intézményeknek gyűjtenek. Minden bevétel a beteg, fogyatékkal élő, vagy hátrányos helyzetű gyermekeket segíti, mint például a Pető Intézetet, vagy a SOFI-t, a Speciális Oktatási és Fejlesztési Intézetet.

Egyenesen Afrikából érkeztek, az utolsó szálig elfogytak

Fotó: turizmus.com

Nehéz volt kitűnni a színes forgatagban és a bábeli nyelvzavarban, de a legtöbben talán a Dél-Afrikai Köztársaság csodaszép virágait fotózták. A szépséges rózsaszín proteák és más, egzotikus virágok, amelyek egyenesen Afrikából érkeztek, az utolsó szálig elfogytak.

A kulturális programok, a tombola, a gyermeksarok mellett természetesen a nemzetközi terülj-terülj asztalkámnak volt a legnagyobb sikere. A bolgár joghurtos desszert, a portugál és a szerb borok, a szlovén friss saláta és csalános biotészta ugyanúgy kelendő volt, mint az  ukrán csoki vagy a horvát vegeta.

A ciprusi, török és indiai ételek a nemzeti éttermek révén már ismerősök a budapestiek számára, de például argentin édességet aligha nassolunk gyakran Közép-Európában. Olyan országok standja előtt is sokan megálltak, amelyek egyébként nem tipikus úti céljai a magyar turistáknak: Angoláról vagy Jemenről igen keveset tudunk, pedig csodaszép kézműves tárgyakkal érkeztek.

A legtöbb standon turisztikai prospektusokat is el lehetett venni, éltek is e lehetőséggel a magyar látogatók. Több idegenforgalmi kirendeltség képviseltette magát, köztük a ciprusi. Az arab kávé, az orosz vodka, a lett balzsam egyaránt kelendő volt, akárcsak a dél-afrikai kávés tejszínes likőr. Nem hiányoztak a second hand és charity sarkok sem.