Nemzetközi nyílt levél a turizmus jelentőségéről

Forrás: turizmus.com

 2017. június 01. 20:07

A turisztikai világszervezetet (UNWTO) és a World Travel Tourism Council (WTTC) nyílt levelet fogalmazott meg Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke számára utazás és a turizmus témában.

A nyílt levél kiemeli: a turizmus az egyik legerősebb értékteremtő ágazat, hiszen a világon a legnagyobb motorja a munkahelyteremtésnek, a társadalmi-gazdasági növekedésnek és a fenntartható fejlődésnek. A levél eddig 89 állam- és kormányfőhöz jutott el.

Taleb Rifai , a UNWTO főtitkára gratulált Málta jó idegenforgalmi eredményeihez, és köszönetet mondott a miniszterelnöknek, amiért a turizmust kiemelten kezeli az Európai Unió jelenlegi elnöksége idején. "Málta nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy az EU felismerje és elismerje az ágazat gazdaságban és foglalkoztatásban betöltött értékét - mondta.


A miniszterelnök Málta teljes támogatásáról biztosította a szektort, úgy is, mint Málta gazdaságának egyik fő mozgatórugóját. Elmondta, a máltai kormány az elmúlt évben új idegenforgalmi stratégiát fogadott el, amelyben egyebek mellett elkötelezte magát a fenntartható fejlődés mellett, mely kiemelt figyelmet kap. Megerősítette, hogy a turizmus sokkal több, mint az éghajlat, a kulturális tevékenységek és a történelmi helyszínek együttese, de több a búvárkodásnál vagy a turisztikai, konferenciáknál, eseményeknél, esküvői turizmusnál, körutazásoknál, luxusszállásoknál is.

David Scowsill, a World Travel & Tourism Council elnök-vezérigazgatója elmondta: "Az utazás és a turizmus 2,425,5 millió euróval (2,706,1 millió USD) járult hozzá Máltán az ország teljes GDP-jéhez, ami 26,7% -nak felel meg. Az összes foglalkoztatás 27,8% -át tette ki az országban.

A találkozó alkalmával az UNWTO üdvözölte, hogy hat máltai cég írta alá a globális turisztikai etikai kódexet, melyek a következők: : Air Malta, az utazási és idegenforgalmi ügynökségek szövetségeinek szövetsége (FATTA); Gozo Idegenforgalmi Szövetség; máltai szállodai és éttermi szövetség (MHRA); Máltai Kereskedelmi, Vállalkozási és Iparkamara,  Valletta Cruise Port. A kódexnek való megfelelés mellett az aláírók elkötelezik magukat elveik megvalósításában és előmozdításában az üzleti stratégiákban és műveletekben. A mai napig 51 ország 68 cége csatlakozott ehhez a kötelezettségvállaláshoz.

Kapcsolódó cikkek

Nyíregyháza a UNWTO-ban

2017. május 22.