Nőtt az utazásra spóroló magyarok aránya

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. február 17. 15:35

Az Intrum követeléskezelő vállalat novemberi felmérésének eredményei alapján az európai válaszadók 35 százaléka jelezte azt, hogy 2020-ban csökkentek a bevételei, Magyarországon ez az arány 41 százalék volt. Ugyanennyien mondták, hogy utazásra spórolnak.

A követeléskezelő tavaly ősszel mintegy 24 ezer embert kérdezett meg Európa 24 országában arról, hogy érintette anyagi helyzetüket a COVID-19 járvány, a lezárások és az azt követő recesszió. A felmérés elemzésében megjegyezték, hogy a jövedelem csökkenése európai szinten elsősorban azokat érinti, akiknek eleve alacsony volt a keresetük.

A kisebb jövedelemből gazdálkodóknak több mint a fele meghúzta a nadrágszíjat, csökkentette a nem létfontosságú termékek vásárlását, 21 százalék a pandémia alatt plusz munkát vállalt, 16 százalék családjától kért kölcsönt, 9 százalék pedig banki hitelt vett fel – ismertette az Intrum.

sporolas_utazas_123rf

Az utazásra spórolók aránya 39 százalékról 41-re nőtt

Fotó: 123rf.com

A felmérés szerint 2019 óta jelentősen (67 százalékról 76-ra) nőtt Európa-szerte azoknak a fogyasztóknak az aránya, akik vésztartalékot gyűjtenek a váratlan kiadások fedezésére.

Nem változott azonban jelentősen azoknak az aránya, akik valamilyen konkrét célra spórolnak: enyhén csökkent például a lakásra spórolók aránya (20 százalékról 19-re), nőtt viszont azoknak a száma, akik nyugdíjcélra tesznek félre (30 százalékról 32-re).

Deszpot Károly, az Intrum Magyarország értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója kiemelte, hogy az utazásra spórolók aránya 39 százalékról 41-re nőtt, ami szerinte azt mutatja, hogy sokan remélik a korlátozások viszonylag gyors feloldását még a nyári turistaszezon előtt.

Ez azért sem meglepő, mert ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk, az Airbnb friss felmérése szerint a világjárvány miatt a válaszadók többségének a legjobban az utazás hiányzik az életéből. Jelentős részük 2021-ben kész lesz útnak indulni: közel 54 százalékuk már vagy foglalt utazást, vagy úgy gondolja, hogy utazni fog 2021-ben.