Novemberben kissé romlottak a turisztikai cégek várakozásai

Forrás: turizmus.com

 2022. december 08. 18:33

A TKI index 2022. novemberben -15 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket továbbra is romlónak érzékelik. Októberhez képest az index értéke 2 ponttal csökkent, így az elmúlt félév öt hónapjában romlott a konjunktúra az ágazatban.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet a piac és a közvélemény számára.

A TKI index 2022. novemberben -15 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket továbbra is romlónak érzékelik. Októberhez képest az index értéke 2 ponttal csökkent, így az elmúlt félév öt hónapjában romlott a konjunktúra az ágazatban. Az alszektorok közül a szálláshely-szolgáltatásban és az egyéb turisztikai szektorban csökkent, míg a vendéglátásban emelkedett az index.

A TKI index alszektorok szerint - 2022. május-november (pont)

Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

Létszámkategóriák szerinti bontásban a konjunktúraindex értéke a 6-15 fős cégeknél tudott nőni, míg a többi méretkategóriában csökkent. A felmérés kezdete óta most a legkisebb a különbség a legoptimistább és a legpesszimistább méretcsoport között.

A TKI index létszámkategóriák szerint - 2022. május-november (pont)

 

Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)


A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest -7 ponton áll, ami azt mutatja, hogy nagyon lassú ütemben, de csökkent a kereslet[1] a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. A következő három hónapra vonatkozóan -1 pontot mértünk, mely azt jelenti, hogy a cégek várhatóan alig változtatnak a munkaerőállományukon. A novemberi indexérték két alszektorban negatív, a szálláshely-szolgáltatásban -2 pont, a vendéglátásban -4 pont, az egyéb turisztikai alszektorban pedig enyhén pozitív, +3 pont. Ez mindhárom szektorban javulást jelent az előző hónaphoz képest.

A turizmus teljesítmény várakozások indexe[2] -15 pontra csökkent 2022 novemberében, így alacsonyabb volt, mint a GKI EU számára készülő konjunktúrakutatásában mért szolgáltatási szektor indexé (-8 pont), viszont kissé magasabb, mint a nemzetgazdasági átlag (-16 pont). Összességében a turisztikai szektor (a szezonális hatásokat is figyelembe véve) a kereslet enyhe visszaesésével számol a következő negyedévben.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók mindössze 11%-a vár a növekedést a vendégéjszakák számában (előző hónapban 4%), 44%-uk stagnálást, s 45%-uk vár visszaesést (előző hónapban 13%).

A vendéglátásban működők közül 10% vár vendégforgalom növekedést (előző hónapban 4%), míg 61% stagnálást, 29%-uk pedig visszaesést vetít előre (előző hónapban 19%).

A turisztikai cégek 83%-a az áraik, 93%-a a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 15%-ot, míg a működési költségek növekedése 27%-ot tett ki. Vagyis a cégek továbbra sem hárították át az összes költségnövekedést a fogyasztókra, illetve sokuknál már a rentábilis működés is veszélybe került.

Novemberben a turisztikai cégek 44%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát (októberben 36% volt ez az arány), 55%-uk nem változtat az árakon, míg 1% jelzett csökkentést. A turisztikai cégek 40%-a a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog (ez az arány októberben 28% volt). A vizsgált alcsoportok esetében közel azonos áremelési törekvések látszanak, amit az energia- és az egyéb költségek gyors növekedése indokol.

 

Megjegyzések

[1] Itt azért hasonlítunk az előző évhez, mert a szektorban jelentős a szezonalitás, melyet célszerű kiszűrni.

[2] A szálláshely-szolgáltatásban vendégéjszakák számát, a vendéglátásban a vendégek számát, az egyéb turisztikai szektorban tevékenységtől függően a vendégek/ügyfelek/foglalások számát méri.

 

Nyitókép: 123rf.com