NTAK és várfejlesztési program az Utazás 2019 szakmai konferenciáján

Forrás: turizmus.com

 2019. február 23. 10:39

Az idei Utazás Kiállítást kísérő szakmai konferencia első napján változatos témákban hangzottak el előadások.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatójának köszöntője után Somogyi Zoltán turisztikai szakértő, az UNWTO korábbi főtitkár-helyettese tartott előadást a világturisztikai trendekről.

Rögtön egy érdekes adattal kezdte: a nemzetközi turistaérkezések száma 2018-ban elérte az 1,4 milliárdot, amelyet 2010-ben csak 2020-ra prognosztizáltak. Az egy évvel korábbi, jelentős fejlődés után ugyanis egy újabb figyelemreméltó, 6 százalékos ugrás következett be. A fejlődés motorjai az előnyös gazdasági környezet, a jövedelmek emelkedése, a magas kiutazókereslet jelentkezése a fő küldőországokból (pl. Kínából), a konszolidáció a korábban krízisekkel sújtott kulcsdesztinációkban (pl. Párizsban és Tunéziában), a bővülő közlekedési lehetőségek és a vízumegyszerűsítések. A turisztikai bevételek alapján az USA az első, Spanyolország a második, Franciaország a harmadik helyet foglalja el a képzeletbeli dobogón. Európa a várakozásokkal ellentétben tartja 50 százalékos részesedését a világturizmusban, és 2019-ben 3-4 százalékos fejlődésre számíthat, valamivel kisebbre, mint Ázsia, Afrika és Ausztrália, de nagyobbra, mint Amerika. A fejlődés egyik gátja lehet az UNWTO szerint a Brexit bizonytalansága, a folyamat negatív hozadékai beláthatatlan hatással lehetnek az európai légi- és turistaforgalomra.

Somogyi Zoltán prezentációja

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója az előző előadásra visszautalva megjegyezte: mai, gyorsan változó világunkban már naprakész adatok birtokában is nehezebb prognózisokat felállítani, mint korábban. Ehhez képest a hazai szálláshely-statisztikák jelenleg egyáltalán nem naprakészek, a legfrissebb adatok is a tavaly decemberi állapotokat tükrözik. Többek között ennek rendezésére is jött létre a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), amelynek révén gyakorlatilag valós idejű (egy-két napos), statisztikai adatkörbe tartozó adatok állnak majd rendelkezésre. Ezeket már érdemes lesz elemezni, és felhasználásukkal pl. gyors, célzott marketingakciókat indítani.

A rendszer még idén elindul, legkorábban, júliustól a szállodáknak kell kötelezően adatot szolgáltatniuk az NTAK-nak. Adatokat a következőkről kérnek majd be: foglaltság, értékesítési csatorna, vendégadatok, költésadatok, költés típusa (készpénz, bankkártya stb.), költés altípusa (cafeteria alszámla-típus).

A rendszer létrehozásának célja az ágazat digitalizációjának elősegítése, valamint a szálláshelyek adminisztrációjának csökkentése is. A legfeljebb 8 szobával rendelkező szálláshelyek ingyenes, könnyen kezelhető szoftvert kapnak, melynek tesztelése már elindult.

A tudnivalókról még az Utazás Kiállítás ideje alatt tájékoztató roadshow-t indít az MTÜ.

Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa a 39 várat érintő komplex fejlesztési program részleteit ismertette.

Kiemelte: a 2012-2015 között megvalósult mintegy másfél tucat fejlesztés jól mutatja, hogy egy ügyes, jól átgondolt, tartalommal megtöltött fejlesztés meg tudja sokszorozni a látogatószámot, és a bevételeket is. Szigligeten például 190 ezer, Sümegen 1208 ezer látogatót fogadtak tavaly, Diósgyőrben a 36 ezer fő 165 ezerre emelkedett. Jelentős a fejlesztések multiplikátor hatása is: azon túl, hogy ezek a létesítmények válnak a térség legnagyobb munkáltatójává, oda vonzhatnak helyi kézműveseket és egyéb vállalkozókat.

Virág Zsolt

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

A fejlesztéseknél mindenképpen figyelembe veszik a kor követelményeit, és a hiteles levéltári forrásokra alapozva átélhető módon teszik fogyaszthatóvá a kastély, vár történetét. Mivel kevés korabeli tárgy maradt fenn, az épületekhez másképp kell „hozzányúlni”, a legnépszerűbb kétségkívül a korabeli életmód bemutatása, interaktív eszközökkel. A kastélyokban lesz egységes brand elemek is, mint például a Legendárium, a Kertbirodalom, a Minivilág, az Infopont, vagy az Ajándékbolt, de mindenütt egy-egy tematika, a kastély építtetőjének vagy  jeles lakójának története köré építik fel az adott épület berendezését. Az uniós forrásoknak már 100%-a le van kötve, és lassan a végéhez ér a tervezési időszak, ami legalább akkora súlyt képvisel a folyamatban,  mint maga a kivitelezés. A projektek párhuzamosan haladnak, idén év végére már több átadás várható például Bajnán, Dégen, Majkpusztán, Füzérradványban, Nádaladányban, Sümegen, Tatán.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője Budapest turisztikai, kulturális és sportkínálatáról, valamint a BFTK tevékenységéről tartott előadást.

Bán Teodóra

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

Budapest az Utazás Kiállítás házigazda városaként (host city) állít ki egy 400 négyzetméteres standon. A város 2019-ben nemcsak az „Európa legjobb úti célja” címet viselheti, hanem Európa Sportfővárosának teendőit is elláthatja.

Végül az Utazás 2019 külföldi díszvendége, Algéria turisztikai lehetőségeit mutatta be Abdelkader Gouti, az Algériai Turisztikai és Kézműves Minisztérium tanácsadója.

Algéria üdítően új, különleges, autentikus kínálatot jelent a Földközi-tenger térségében. Később lépett be az idegenforgalmi piacra, mint a térség más országai, de ebből előnyt szeretne kovácsolni. A Budapestről alig több mint három óra repülési idővel elérhető Algéria a világ 10. legnagyobb országa, változatos földrajzi adottságokkal, tájakkal és kultúrával. Beépítetlen, természeti szépségében megőrzött mediterrán tengerpartja, holdbéli sivatagi tájai, UNESCO világörökségei, római kori emlékei, az arab és a francia kultúrához köthető látnivalói, valamint az a tény, hogy turisztikai helyszínei nem túlzsúfoltak, nagy vonzerőt jelentenek. Az ország emellett megfelelő, modern turisztikai infrastruktúrával rendelkezik. Algírban például egy hónapon belül átadják Afrika legnagyobb repülőterét, ami évi 20 millió utast fog kiszolgálni