NTAK: Jelentősen javultak 2021-ben a hazai turisztikai adatok

Forrás: turizmus.com

 2022. február 08. 07:58

A KSH február 7-én tette közzé a kereskedelmi szálláshelyek decemberi forgalmi adatait, az MTÜ által üzemeltetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszeréből azonban már januártól elérhető a magyar turizmus tavalyi teljesítményét mutató teljes adatsor.

Szerkesztőségünk megkeresésére a Magyar Turisztikai Ügynökség megosztotta a 2021-es év legfontosabb turisztikai eredményeit. Ezek a számok nemcsak a kereskedelmi szálláshelyek adatait, hanem a magán- és egyéb szálláshelyek vendégforgalmát is tartalmazzák – amit a KSH majd csak júniusban közöl összesítve –; ennek azért van különös jelentősége, mert utóbbi szálláshelytípusban realizálódott tavaly az összes hazai vendégéjszaka 39 százaléka. Ily módon az NTAK-ból már most képet kaphatunk a tavalyi év teljes forgalmáról.A belföldi turizmus 2021-es számai szinte minden tekintetben jelentősen meghaladták a 2020-as eredményeket. 2019-hez képest számos aspektusban van még elmaradás, de egyes mutatók megközelítik, vagy elérik a két évvel ezelőttieket – összegezhetjük az eredményeket az adatsorok áttanulmányozása után. A vidék után a fővárosban is felpezsdülni látszik a forgalom. A SZÉP-kártya szerepe a hazai turizmusban továbbra is megkérdőjelezhetetlen, mind a feltöltések, mind a költések dinamikusan emelkedtek.

(Az adatok értelmezésénél figyelembe kell venni, hogy 2020. november 11-től 2021. április végéig a hazai szálláshelyek csak üzleti, gazdasági és oktatási céllal utazó vendégeket fogadhattak a járványügyi rendelkezések miatt – a szerk.)

 

Másfélszeresére nőtt a szálláshelyek bevétele

9,4 millió vendég, 28,8 millió vendégéjszaka – tömören így lehet összefoglalni a 2021-es év turisztikai forgalmát, ami 2020-hoz viszonyítva a vendégek számában 23, a vendégéjszakák számában pedig 26 százalékos növekedést jelent. A vendégek háromnegyede belföldről érkezett, az átlagos tartózkodási idő 3,1 nap, a napi fajlagos költés fejenként megközelítőleg 13 ezer forint. Örvendetes, hogy míg a külföldi vendégéjszakák száma a két évvel ezelőttihez képest csökkenést mutat, addig a hazai vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma a 2019-es értékkel közel megegyező.

Szintén pozitívum, hogy a szálláshelyeken realizálódott bevétel másfélszeresére nőtt, és közel 370 milliárd forintot tett ki.

A magyarországi vendégforgalom alakulása 2020-ban és 2021-ben

Forrás: NTAK

Az átlagos kapacitás-kihasználtság 18-ról 23 százalékra emelkedett 2021-re, a szállodákban (30%), ezen belül is a három- (29%) és négycsillagos egységekben (33% volt a legmagasabb.

 

Kezd magához térni a főváros

Budapest 2021-ben az országos szintnél jóval jelentősebb mértékű növekedésnek örülhetett: az 5,6 millió vendégéjszaka 49 százalékkal több a 2020-as mélyrepülésnél, viszont még mindig elmarad a 2019-es számtól.

A fővárosi vendégéjszakák az országos szám egyötödét adták. Kétharmaduk – csakúgy, mint 2020-ban – külföldi vendégektől származott, ezek túlsúlya 2019-ben ennél jóval számottevőbb, 90 százalék volt. A realizált 94,7 milliárd forint összbevétel több mint duplája a 2020-as szálláshelyi árbevételnek. A foglaltsági mutatók is kedvezően változtak, az előző évi 18 százalékról 27 százalékra nőtt a szobakapacitás-kihasználtság a fővárosban 2021-ben. Ezen belül a hotelek és a panziók egyaránt 28 százalékos, míg a magánszálláshelyek 23 százalékos átlagos foglaltságot értek el.

 

Vidék: a Balaton és Debrecen térsége a legkedveltebb

2021-ben a vidéki Magyarországon összesen 23,2 millió vendégéjszakát töltöttek az utazók. Az eredmény a vendégéjszakák számában 21 százalékos, a szálláshelyeken realizálódott bevétel (275,1 milliárd forint) pedig 32 százalékos emelkedés 2020-hoz képest, a kapacitás-kihasználtság 18-ról 22 százalékra nőtt. Budapesttel ellentétben – ahol a szállodák és a panziók kihasználtsága százalékra egyezett – vidéken a szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb 31 százalékkal, ettől elmaradt a panziók (21%) és a magánszálláshelyek (15%) töltöttsége.

A legtöbb vendégéjszaka-foglalás közel egyötöde a Balaton térségébe érkezett, a sorban Debrecen és térsége, a Mátra-Bükk turisztikai térség, valamint Budapest környéke következik. A legmagasabb SZÉP-kártya bevétel is a Balatonhoz kötődik (14,7 milliárd forinttal).

A vidéki Magyarország leglátogatottabb települései és a vidéki vendégéjszakák megoszlása szálláshelytípusonként 2021-ben

Forrás: NTAK

A legtöbb vendégéjszakát számláló öt vidéki település közül kiemelkednek a Balaton térségének népszerű városai (Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros), amit a második helyen Hajdúszoboszló egészít ki. A leglátogatottabb öt vidéki város a vidéki vendégéjszakák közel egyötödét adták 2021-ben.

 

SZÉP-kártya: nagy szerepe van a belföldi turizmusban

A SZÉP-kártya szerepe a belföldi turizmusban továbbra is megkérdőjelezhetetlen, elsősorban a vidéki szálláshely-szolgáltatók életében kulcsfontosságú, akiknél tavaly az összes szálláshelyi költés 15 százaléka történt SZÉP-kártyával.

Szigligeti vár. A legtöbb vendéget 2021-ben is a Balaton térsége fogadta

Fotó: mtu.gov.hu

A munkáltatók által 2021-ben feltöltött összeg (356 milliárd forint) 25, illetve 47 százalékkal volt magasabb a 2020-as, illetve 2019-es összegnél. A havi szintű adatok szerint a SZÉP-kártyával történő fizetések még a feltöltéseknél is dinamikusabban, 2020-hoz képest 57 százalékkal növekedtek. Az összesen közel 368 milliárd forintos költésből legtöbbet (65 százalékot) a vendéglátás alszámláról költöttek, ezt követte a szálláshely (24 %), majd a szabadidő alszámla (11 %).