Nürnbergben nyílt magyar konzulátus

Forrás: MTI

 2020. október 02. 16:12

Pénteken hivatalosan megnyitották a nürnbergi magyar konzulátust. Németország tartományai közül elsőként Bajorországban nyitott Magyarország második képviseletet.

A megnyitón részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében hangsúlyozta: a magyar–bajor együttműködésnek fontos szerepe van Magyarország számára a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás és a kultúra terén. Bajorország Magyarország első számú kereskedelmi partnere, és a német tartományok közül innen származik a második legtöbb magyarországi beruházó.

Szijjártó Péter megköszönte, hogy Bajorország folyamatos támogatást nyújt az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemnek, és jelezte: egy friss döntés értelmében Magyarországon is létrejöhet a teljes német oktatási vertikum, a bölcsődétől az egyetemi mesterképzésig.

A tárcavezető megjegyezte: az eddigi szoros együttműködés hatékonyságát biztosítandó Magyarország úgy döntött, hogy Németország tartományai közül elsőként Bajorországban nyitja meg második képviseletét.

Marcus König, Nürnberg főpolgármestere elmondta, hogy Bajorországban körülbelül 100 ezer, Nürnbergben és környékén pedig 12 ezer magyar él. Ők a jövőben már nemcsak a müncheni főkonzulátuson, hanem Nürnbergben is megkapnak minden szükséges segítséget ügyeik intézéséhez.

(Borítókép: 123rf.com)