Nyaralástörténeti Látogatóközpont lesz a füredi Esterházy-kastélyból

Forrás: turizmus.com

 2020. június 15. 11:52

Balatonfüred egyik fontos műemléke, az Esterházy-kastély lesz az otthona felújítás után egy különleges látogatóközpontnak, mely a nyaralás történetét mutatja majd be.

A fejlesztés a Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése című projekt egyik eleme. A projekt során a cél a Balaton-felvidék ezer éves múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozott, ugyanakkor a mai trendeknek megfelelő élményturisztikai kínálat létrehozása – olvasható az MTÜ oldalán.

A balatonfüredi Esterházy-kastély létét a füredi savanyúvíz jótékony hatását felismerő, gyógyulni vágyó tehetős főuraknak köszönheti, akik a 18. században jelentek meg a városban.

A reformkori városrészben álló épület Balatonfüred egyik fontos műemléke, és a városrész történetének szempontjából kiemelt jelentőséggel bír.

Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese a füredi látogatóközpont június 12-i alapkőletételén

Fotó: mtu.gov.hu

A kastély megújításának célja múzeumi, közösségi terek létrehozásával fenntarthatóan hasznosítani az épültet, amelyben a mai kor elvárásainak megfelelő kiállítás is helyet kap az épületben.

A kastély fejlesztésével egy olyan kulturális tér jön létre, amelynek családbarát funkciói és idegen nyelveken is elérhető kiállítási tartalmainak köszönhetően több látogatót vonz úgy, hogy közben hozzájárul a négy évszakos Balaton-imázs erősítéséhez – mondta az ünnepélyes alapkőletételen Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese.

Mint írják, a Magyar Turisztikai Ügynökség szempontjából az épület felújításának és funkcióváltásának fontosságát adja az is, hogy a kastély felújítása részét képezi a Balaton-felvidék értékeinek megújítását célzó projektnek, melyet a térség világörökség-várományosként valósít meg.

A felújításra váró balatonfüredi Esterházy-kastélyban alakítják ki a Nyaralástörténeti Látogatóközpontot

Fotó: mtu.gov.hu

A projekt során létrejövő élményláncolat egyik kiinduló pontja Balatonfüred reformkori központja, érinti Tihanyt, Badacsonytomajt, Szigligetet, Keszthelyt, és egészen Hévíz gyógytaváig húzódik. A projekt a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség vezetésével, az MTÜ szakmai közreműködésével valósul meg.

Balatonfüred a Balaton-part egyik legkiemelkedőbb üdülő- és gyógyhelye. Az újraindulás hónapjában, országos szinten az 5. legtöbb (8845) vendégéjszakát itt töltötték el a vendégek.

Az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban elérhető adatok alapján július-augusztusra összesen 10 106 foglalás érkezett balatonfüredi szálláshelyekre.