Nyolc százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum

Forrás: MTI

 2020. december 30. 14:02

2020. január elsejétől a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés mindkét esetben 8-8 százalékos – jelentette be a pénzügyminiszter.

Varga Mihály közölte: a magyar gazdaság idén kimagasló mértékű növekedést produkált, a GDP várhatóan éves átlagban 4,9 százalékkal emelkedett 2019-ben a Pénzügyminisztérium számításai szerint. Ezt a növekedést a kétszámjegyű béremelkedés is nagyban támogatja a fogyasztás erősödésén keresztül – tette hozzá a tárcavezető.

Elmondta: a minimálbérről szóló döntés még idén megjelenik a Magyar Közlönyben.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése jó hír a vendéglátó ágazatban dolgozók számára is

Fotó: Pixabay

Varga Mihály jelezte, a keresetek növekedésére érdemi hatással van a minimálbér és a garantált bérminimum emelése is. Ennek is köszönhetően az idei első háromnegyedévi bérnövekedés 2017 és a tavalyi év után újra kétszámjegyű volt. Idén az első háromnegyedévben közel 11 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek – fűzte hozzá a miniszter.

Varga Mihály kifejtette: az idei bértárgyalások a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán folytatódhattak a kiváló makrogazdasági adatoknak köszönhetően, mely feltétele volt a tárgyalások újraindításának. A munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek között az egyeztetések azonban nem vezettek eredményre.

A miniszter közölte: a kötelező legkisebb bérek a 2018. végén – a hatéves bérmegállapodás keretén belül – kötött, két évre szóló egyezségnek megfelelően növekednek.

Varga Mihály emlékeztetett arra: 2010-hez képest így a minimálbér összege 119 százalékkal, a garantált bérminimumé pedig 135 százalékkal emelkedik.

2020-ban a várakozások szerint 8-9 százalékot meghaladó átlagkereset-emelkedés várható Magyarországon.