Öko-Temes: román-szerb turisztikai projekt

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. február 06. 11:32

Öko-Temes néven, idén júniustól egy román-szerb, határon átnyúló uniós projekt keretében új turisztikai desztináció kerül a Bánság déli részének térképére.

A Krassó-Szörény megyei Semenic-hegységben eredő, 340 kilométer hosszú, és Pancsovánál (Pancevo) a Dunába ömlő Temes folyót helyezte a középpontba a két ország közös uniós projektje. A cél, amint a pályázat neve is mutatja, a természeti értékek megismertetése a határ mindkét oldalán.

Kerékpárutak épülnek a kitaposott erdei utak nyomvonalán, lehetőség nyílik kenus kirándulásokra, a Temes partján sporthorgász-helyeket alakítanak ki padokkal, asztalokkal, de lesznek majd kisebb strandok is. A pályázat keretében erdei túrákra alkalmas, kölcsönözhető kerékpárokat vásárolnak, valamint egy katamaránt a Temes folyó kínálta természeti szépségek bemutatására.

A Temes folyó kínálta természeti szépségek

Fotó: turizmus.com

A desztináció hivatalos megnyitására térképek készülnek a választható programokról, a túralehetőségekről, és ebben ajánlani fogják, többek között a Bigar-vízesést, az elkészült madárleseket a Temeskenéz (Satchinez) melletti lápos területen és az úgynevezett Macedón erdőben, a környék borpincéit, kúriáit.

A közös pályázat összértéke 973.818 euró, ebből 827.745 euró vissza nem térítendő uniós támogatás.