Ökoturizmus és fenntartható turizmus – átfedések és ellentétek

Forrás: turizmus.com

 2018. február 23. 15:52

Az ökoturizmus volt a témája annak a beszélgetésnek, amelyre az Országgyűlés Fenntartható Fejlődési Bizottsága invitálta a felsőoktatási intézmények, a civil szervezetek és a sajtó képviselőit.

A beszélgetés résztvevőit Sallai R. Benedek elnök, Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos és Bencsik János alelnök köszöntötte, majd Révész Máriusz prezentációjában bemutatta a közelmúlt ökoturisztikai fejlesztéseit, valamint a terveket a jövőre nézve.

A kormány elkötelezett az aktív turizmus feltételeinek fejlesztésében, illetve a szemléletformálás fontosságában, amelynek fő célcsoportja a gyerekek. Ahhoz, hogy a jövő generációi számára vonzóbb legyen az aktív kikapcsolódás, mint a számítógépes játékok és a televízió, „cool” attrakciókat és szolgáltatásokat kell létrehozni – jelentette ki a kormánybiztos. Szoros együttműködést folytatnak a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, azonban míg az MTÜ tevékenységének a fókuszában a bevételek növelése áll, addig a kormánybiztos megbízatásának célja, hogy a magyar lakosságot kimozdítsa otthonról, s az ország természeti látnivalóinak felfedezésére, mozgásra, kirándulásra ösztönözze.  

Ökoturizmus és fenntartható turizmus

Fotó: turizmus.com

KERÉKPÁROZÁS

A kerékpáros turizmus gazdasági hatásai miatt is kiemelt figyelmet érdemel, Európában évente mintegy 2,3 milliárd egynapos túrára és 20.4 millió többnapos kerékpáros utazásra kerül sor, amelyek 44 milliárd Euro bevételt jelentenek a szektornak – mondta el a kormánybiztos.  A hazai kerékpározással kapcsolatban a legnagyobb problémát a sok baleset jelenti, ezért jelenleg a KRESZ módosításáról tárgyalnak, valamint sikerrel zajlik az iskolai kerékpáros képzési program. A kerékpáros fejlesztések jó ütemben haladnak, a legfőbb feladat, hogy a települési önkormányzatok által – főként pályázatokból – elszigetelten, egymáshoz nem kapcsolódóan épült kerékpárutakat értelmes hálózatba szervezzék. A kerékpáros turistákat egységes táblarendszer segíti a tájékozódásban.

A kerékpár sport területén a turisztikai imázs szempontjából fontos törekvés, hogy a 2018-as Tour de Hongrie-t közvetítsék az Eurosporton, hiszen a népszerű verseny kapcsán az érintett tájak is bemutatásra kerülnek.

ERDEI FEJLESZTÉSEK

Az elmúlt két ciklusban történt fejlesztésekről szólva a kormánybiztos elmondta, hogy az Országos Kékkör megújítása mellet 27 új erdei szálláshely épült, 79-et újítottak fel. A cél a szálláshelyek színvonalát tekintve az osztrák szint elérése, idén erre 5 milliárd Forint áll rendelkezésre. További eredmény, hogy 38 új és 31 felújított kilátóval, 25 új és 18 felújított öko-látogatóközponttal gazdagodott az ország 2010 óta. Hamarosan megépül a Bükki Csillagda, s ahogyan Bencsik János elmondta, Tatán és Tatabányán is épülnek ökoturisztikai központok.

A három meglévő vasalt út (via ferrata) – Csesznek, Tatabánya, Cuha völgye – mellett további tíz új helyszínre terveznek ilyen attrakciót, amelyekkel kapcsolatban már folynak a természetvédőkkel az egyeztetések.

A 21 kisvasút közül még mindig van olyan, amely fejlesztés hiányában bezárásra kerülne, mert balesetveszélyese. A felújítások engedélyeztetése azonban eddig – mivel a vasúti törvény, sok helyen értelmetlenül, vonatkozott a kisvasutakra is – rendkívül drága és hosszadalmas volt, de ezen sikerült módosítani.

VÍZITURIZMUS

200 vízitúra megállóhely épül a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel együttműködésben – mondta el Révész Máriusz,  sok közülük nyárra már működni fog. Ezzel a klasszikus vízitúrákat kívánják vonzóbbá tenni, főként az olyan alulhasznosított, nagy turisztikai potenciállal rendelkező térségekben, mint amilyen a Bodrog vidéke.

Kevésbé tartozik az ökoturizmus témakörébe, de mindenképp említést érdemel az az elképzelés, amellyel a kormánybiztos a Felső-Tisza és a Bodrog turisztikai forgalmát növelné. 2019-ben 20 nyaralóhajó vásárlását tervezi az állam, pilot projekt keretében, amelyekhez kikötőket is építenek.

Magyarország ugyan nem a vadvizeiről híres, mégis az Alföldön építik meg a kajak-kenu- és raftingpályát, amely a Tisza-tó és Tisza továbbfolyásának 5 méteres vízszintkülönbségét használja majd ki és versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz.

SÍTURIZMUS

A sípályák fejlesztésévek kapcsolatban Révész Máriusz elmondta, hogy a cél, hogy négy évszakossá tegyék ezeket az attrakciókat, pl. kerékpárszállításra is alkalmas felvonókkal. Minden fejlesztéshez 30%-kal járul hozzá az állam, ebben a konstrukcióban Eplény és Mátraszentistván élt a fejlesztés lehetőségével a közelmúltban.

VÁNDORTÁBOROK

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásával idén is megvalósul a Vándortábor program, amelyre a költségvetésben 600 millió forint áll rendelkezésre. A program célja, hogy a gyerekeket – idén mintegy 10 ezer diákot – élményeken keresztül ismertessenek meg Magyarország értékeivel. 2018-tól a vízi és gyalogos erdei táborokat kerékpáros táborok egészítik ki.

ÖKO VAGY FENNTARTHATÓ?

Révész Máriusz prezentációjának befejező gondolata foglalkoztatta a meghívottak jelentős részét, amely szerint nem minden ökoturisztikai fejlesztés fenntartható turisztikai fejlesztés egyben. A kormánybiztos álláspontja, hogy az igényekhez mérten kell fejlesztéseket végrehajtani, úgy, hogy a lehető legkisebb kárt tegyük a természetben. A résztvevők közül többen javasolták, hogy a fenntarthatósági szempontok nagyobb hangsúlyt kapjanak a fejlesztések során.

A prezentációt követő beszélgetés egyik fontos témája volt a mérhetőség kérdése is, amellyel kapcsolatban az egyetemek képviselői közül többen jelezték, hogy hiányolják a fejlesztéseket megelőző kutatásokat és a monitoring-rendszert.