Oktatásturizmus Magyarországon

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. június 03. 11:44

A határokon átívelő oktatás, valamint a vele járó strukturális és kulturális alkalmazkodás napjainkban már egy világszerte növekvő és elkerülhetetlen jelenség.

A Turizmus Bulletin 2020/1 számában megjelent „A külföldi cserehallgatók egyetemi támogatásának lehetőségei az oktatásturizmus és a nemzetköziesedés tükrében” című tanulmányban Bifkovics Bettina, Malota Erzsébet és Mucsi Attila a csereprogramok keretein belül Magyarországra érkező hallgatók támogatásának eszközeit vizsgálták.

A felsőoktatási intézmények jelentős része már kialakított olyan irányelveket, melyek a nemzetközivé válás folyamatát hivatottak elősegíteni, valamint rendelkeznek a támogató infrastruktúra legfontosabb eszközeivel.

Az európai felsőoktatás helyzetét vizsgáló kutatások hangsúlyozzák, hogy a felsőoktatási képzések olyan új geopolitikai térben működnek, melyet a globális szegmentáció és a felsőoktatási piacok összeolvadása alakít ki.

A Turizmus Bulletin folyóiratban megjelent kutatás egy hazai és kilenc külföldi egyetem nemzetköziesedését vizsgálja 26 szempont alapján.

Olyan motivációs rendszer kialakítására lenne szükség, mely arra ösztönzi mind a magyar és külföldi hallgatókat, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, megismerjék egymás kultúráját

Fotó: 123rf.com

A külföldi tanulmányokat folytató hallgatók különösképpen rászorulnak a segítségre, hiszen egy új, számukra nagyrészt ismeretlen környezetben kell hosszabb időt eltölteniük.

A kutatás olyan alapvető problémákra is rámutat, minthogy sok esetben nincs az egyetemek honlapján olyan aloldal, mely a külföldről érkező hallgatók információszerzését segítenék elő.

Az eredmények alapján a határokon átívelő kapcsolatok kialakítása előtt egyes intézményeknek számos alapvető probléma kiküszöbölésén kell dolgoznia, melyhez a tanulmány javaslatokat is megfogalmaz.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy nem csupán az adminisztratív és infrastrukturális háttér fejlesztése szükséges a magas színvonalú nemzetköziesedés megteremtéséhez.

Az integrációt nagyban elősegítheti például egy olyan motivációs rendszer kialakítása, mely arra ösztönzi mind a magyar, mind pedig a külföldi hallgatókat, hogy kapcsolatba lépjenek egymással és megismerjék egymás kultúráját.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.