Konferencia és képzés
a Corvinuson

Forrás: turizmus.com

 2017. december 12. 16:35

Az önkormányzatok munkatársait is várja a Budapesti Corvinus Egyetem az új szakirányú továbbképzési programján, a Turisztikai fejlesztési menedzser szakon, amelyet 2018 februárjában indít az egyetem.

A települések sikerének egyik kulcsa, hogy miként tudnak élni a Nemzeti Turizmus-fejlesztési Stratégia kínálta lehetőségekkel. A turisztikai desztinációk fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény rögzíti, hogy a turisztikai fejlesztések tervezésének alapegysége a térségi szintű desztináció. Fontos azonban, hogy a kormány által kijelölt és a jövőben várhatóan kijelölésre kerülő térségi desztinációk határain kívül található települések is megtalálják a szerepüket Magyarország turisztikai térképén, ami feltételezi képességeik erősítését az innováció, illetve a helyi és térségi szintű kooperáció terén.

A központi és területi közigazgatás 2010 és 2014 közötti átszervezése, valamint ezzel összefüggésben a 2011-ben elfogadott új önkormányzati törvény újradefiniálta az önkormányzatok szerepét. Az állam a kormányhivatalok és a járási hivatalok útján átvette a klasszikus közhatalmi feladatok többségét, immár nem sorolja fel tételesen az önkormányzatok feladatait, így az önkormányzatok tevékenységében erősödött, illetve erősödhet a lokális szolgáltató, közösségfejlesztő karakter. Ezzel összefüggésben jelentősen módosul a településfejlesztés fogalom tartalma, hangsúlyos kérdéssé vált, illetve válik a település pozicionálásának képessége.

A turisztikai kínálat elemei, a szolgáltatások és az ezeket nyújtó vállalkozások végső soron valamely települési önkormányzat illetékességi területén vannak. A turisztikai szolgáltatások fizikai és jogi környezete az adott település által kialakított és fenntartott közösségi infrastruktúra. A turizmus fejlődése szempontjából meghatározó, hogy a városok vezetése miként viszonyul a turizmushoz, annak igényeihez, milyen helyet foglal el a turizmus az önkormányzatok stratégiájában.

A konferencia kedvet csinál a képzéshez

Fotó: pixabay.com

Számos település, térség számára az egyetlen lehetőség a vidék megtartó erejének javítására, ha „valamilyen” turisztikai kínálatot alakítanak ki, illetve bekapcsolódnak egy márkaépítési munkába. Ezért a képzés felöleli a területfejlesztés, a településfejlesztés és a turizmusfejlesztés összefüggéseit, a stratégia-alkotás módszereit, az önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek együttműködési formáit, a kiemelt térségeken kívüli fejlesztési lehetőségeket, valamint a lokális és térségi márkázás (branding, rebranding) témaköreit is. A képzéssel kapcsolatos további részletes információt itt olvashatnak.

A képzéshez „kedvcsináló fórumként” ajánljuk a Budapesti Corvinus Egyetem MMI Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont szervezésében 2017. december 14-én 9.00 órától kezdődő Turizmusfejlesztések gazdaságélénkítő hatása – Hogyan éljünk a lehetőséggel? című konferenciát.

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem E épület, III. előadó. ( Budapest, Fővám tér 8.)

A konferencia részletes programja itt olvasható. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött.