Online platformon debütál a Bartók Tavasz

Forrás: turizmus.com

 2021. március 03. 13:19

Április 2. és 18. között online platformokon, világpremierekkel, Európa neves hangversenytermeiből közvetített koncertekkel zajlik majd a nagyszabású, ingyenes, streamelt összművészeti eseménysorozat, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.

A fesztivál sajtótájékoztatójára – melyet ugyancsak streamelt formában a Müpa Bartók Béla  Hangversenyterméből közvetítettek – Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója online jelentkezett be.

A fesztivál szervezőjeként kiemelte, hogy „Bartók nemcsak a 20. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzője volt, hanem olyan személyiség, aki a mai napig fontos szerepet játszik Magyarország önmagáról alkotott képének formálódásában. Régi adósságot törleszt a magyar kulturális élet azzal, hogy születésének 140. évfordulójától kezdődően egy új, nagyszabású összművészeti fesztivál is Bartók Béla nevét viseli”.

Káel Csaba online jelentkezett be a Müpában zajló sajtótájékoztatóra

Fotó: bartoktavasz.hu

Mint az hangsúlyozta, az eseménysorozat idén olyan nagyszabású streamelt, ingyenes programfolyamként valósul meg, amely a régióban is egyedülálló. „Egy rendkívüli időszak rendkívüli, kreatív megoldásokat követel. Bartók Béla sokat idézett gondolata szerint soha senki nem ismerheti meg a maga teljességében a világot, hiszen az időben is, térben is végtelen. Ám mi ebben a rendhagyó, kihívásokkal teli évben mégis arra vállalkozunk, hogy a világ legizgalmasabb alkotóit időben és térben is közelebb hozzuk egymáshoz és a közönséghez, és összekapcsoljuk Magyarország és Európa nagyvárosait a Bartók Tavasz digitális platformjain” – folytatta Káel Csaba.

A közvetítések adta lehetőségekkel élve a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek online felületein keresztül nem csupán a hazai bemutatókat követheti bárki a világ bármely pontján, de a nézők bepillanthatnak majd a világ egy-egy legendás hangversenytermébe is. Az eseménysorozat nemzetközi együttesei és sztárkarmesterei a járványhelyzet miatt ugyanis saját városukból adnak streamelt koncertet a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek közönségének.

A sajtótájékoztató résztvevői a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében

Fotó: bartoktavasz.hu

 

Turisztikai vonzerővel bíró országos eseménysorozat lesz

Káel Csaba beszélt arról is, hogy a szándék az, hogy a fesztivál – melynek a Magyar Turisztikai Ügynökség a stratégiai partnere – a következő években fokozatosan országos eseménysorozattá váljon, és még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a külföldről érkező turisták számára, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a világjárványt követően talpra állhasson, megerősödhessen a kulturális és a turisztikai terület.

„Fontos küldetésünknek tekintjük, hogy idén a digitális tér adta lehetőségekkel bölcsen élve minél szélesebb körben mutathassuk meg a világnak Magyarország szépségét, kulturális gazdagságát, ugyanakkor reménykedve gondolunk arra, hogy jövőre már személyesen is találkozhatunk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kedvéért országunkba látogató, illetve a kultúrarajongó hazai közönséggel” – mondta a Müpa vezérigazgatója.

 

Sokszínű programkínálat

Bár az idén áprilisban debütáló eseménysorozat számtalan Bartók-művet tűz műsorára, nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül – emelték ki a tájékoztatón.

A kiváló dirigens, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra a Royal Albert Hall színpadáról nyűgözi majd le a hallgatóságot. Sir John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir az oxfordi Sheldonian Theatre koncertterméből, míg René Jacobs és a Kammerorchester Basel Svájcból, a Don Bosco Basel Paul Sacher hangversenyterméből köszönti majd a Bartók Tavasz nézőit a képernyők előtt, Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala pedig egyenesen Olaszországba repíti a közönséget egy este erejéig.

A Szegedi Kortárs Balett Bartók Concertója által ihletett Juronics-koreográfiát ad elő a fesztivál nyitó napján

Fotó: Lakatos János

Élő közvetítés formájában valósul meg az idén 95. születésnapját ünneplő világhírű komponista, Kurtág György egyetlen operájának magyarországi bemutatója. A Bartók Tavasz keretében áll ismét színpadra az újjáalakult Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a két frissen csatlakozott taggal, a görög hegedűművésszel, Jonian Ilias Kadeshával és az angol csellistával, Vashti Mimosa Hunterrel kiegészülve Bartók valamennyi vonósnégyesét megszólaltatja.

Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus egy különleges Mozart-esttel örvendezteti meg a közönséget.

Magyarország három legnagyobb, évtizedes múlttal rendelkező balettegyüttese, a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is premierre készül a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében.

Bartók alakja és életműve meghatározó inspiráció volt Magyarország legújabb és egyben legnagyobb világzenei fesztiválja, a BudapestRitmo megszületésekor is. Az összetéveszthetetlen hangulatú programsorozat a Bartók Tavasz idején az online térbe költözik: varázslatos dokumentumfilmekkel és olyan kiváló zenészek kifejezetten erre az alkalomra megálmodott koncertjeinek közvetítésével várja a közönséget, mint a Tárkány Művek, a Bettika Quintet, a Cimbaliband, Cserepes Károly vagy Dresch Mihály.

Rendhagyó perspektívából mutatja meg a világnak a magyar fővárost a Bartók Tavasz talán legizgalmasabb helyszíne: a Budai Vár egyik emblematikus tere is koncerthelyszínné alakul. A zenei élet olyan hazai kiválóságai és ifjú csillagai foglalják el a Savoyai teraszon felállított színpadot, mint Charlie és a Bagossy Brothers Company.

A szervezők hangsúlyozták, hogy az idei fesztivál közönsége a járványügyi szabályoknak megfelelően, streamelt formában követheti az ingyenes koncerteket.

A fesztivál részletes programja elérhető a bartoktavasz.hu oldalon.