Operatív törzs alakul a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lebonyolítására

Forrás: MTI

 2021. augusztus 24. 10:50

Operatív törzs alakul a Budapesten a szeptember 5. és 12. között tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) lebonyolítására

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte, hogy az eseményt a lehető legnagyobb biztonságban rendezzék meg. Hangsúlyozta: az államnak az egyház által szervezett programokkal nincs dolga, de elsődleges feladat az ide látogató mintegy százezer ember biztonságának szavatolása, valamint egyes kulturális programok megszervezése a nemzeti rendezvényeken megismert formában. Az államtitkár beszámolt arról, hogy már több mint egy éve működik egy előkészítő csoport a rendezvénysorozat kereteinek megtervezésére.

A rendőrség négyéves előkészítő munkával felkészült a kongresszus biztosítására – ismertette Kuczik János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka. Az ide látogató Ferenc pápa személyvédelmét a Terrorelhárítási Központ látja el. Elmondta, hogy napi kapcsolatban vannak a NEK titkárságával, így az egyházi programok jellegét figyelembe véve tudják biztosítani a helyszíneket, hogy a zarándokok zavartalanul gyakorolhassák vallásukat. A felkészülés során együtt dolgoztak a Belügyminisztérium rendvédelmi szervezeteivel, az Országos Mentőszolgálattal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal. A vatikáni csendőrség és a svájci gárda munkatársai is több alkalommal jártak Magyarországon.

A rendezvények ideje alatt forgalomkorlátozásokra kell számítani, erről a rendőrség a honlapján ad majd tájékoztatást.

Elsősorban a Szent István-bazilika előtti téren, a Hősök terén és a Hungexpón lehet majd nagy számban zarándokokra számítani

Fotó: 123rf.com

A kongresszus a pandémia óta az első világegyházi esemény, így azt igen nagy figyelem övezi – számolt be Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK titkárságának vezetője, hozzátéve: mivel a járványhelyzet miatt sokan nem tudnak személyesen ellátogatni a kongresszusra, az érdeklődők az interneten kapcsolódhatnak be a rendezvényekbe, amelyeket öt világnyelvre tolmácsolnak.

Elsősorban a Hősök terén, a Kossuth téren, a Szent István-bazilika előtti téren, valamint a Hungexpón lesznek nagyobb események, így a budapestiek itt számíthatnak nagy számban zarándokok érkezésére. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nagy szabadtéri eseményeken regisztráció nélkül is részt lehet venni, ezeken a regisztráció csupán arra szolgál, hogy a jelen lévők közeli szektorokban kapjanak helyet. A Hungexpo területén lévő programok várhatóan teltházzal zajlanak majd, akárcsak a Papp László Budapest Sportarénában tartandó ifjúsági esemény.

A kormány korábbi döntése értelmében a rendezvények mentesülnek az általános koronavírus-korlátozások alól.