Orbán: Tovább tarthatnak nyitva az üzletek, később kezdődhet a kijárási tilalom

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. március 26. 09:20

Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb – vagy akár minden – uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz – mondta a miniszterelnök.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor azt is közölte: reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, iskolák, középiskolák.

Kiemelte: mivel a boltok előtt sorok alakulhatnak ki, megfontolják, hogy kitolják a nyitvatartási időt, ezzel együtt pedig a kijárási korlátozás kezdetét 22 óráig, esetleg 23 óráig.

Az operatív törzs ülésén tárgyaltak róla, hogy a boltok a mostani 19 óra helyett 21 óráig lehessenek nyitva, így a kijárási korlátozás is ehhez igazítva 22 órakor léphetne életbe.

A részletszabályokról jelenleg is tárgyal az operatív törzs, ezek ma este vagy legkésőbb holnap jelennek meg a Magyar Közlönyben – tette hozzá.

A miniszterelnök kifejtette: nem az a kérdés, mikor érjük el a harmadik hullám csúcsát, hanem az, hogy milyen gyorsan kezdünk el indulni lefelé, és ezt senki nem tudja megmondani.

Orbán Viktor azzal biztatott, hogy „szabad nyarunk lesz”, bár lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd bemenni

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Arról is beszélt, hogy a boltok nyitvatartását illetően átállhatnak a négyzetméteralapú szabályozásra, tíz négyezetméterenként egy ember tartózkodhatna a helyiségben, de erről még tárgyalnak.

Kijelentette: ragaszkodik ahhoz, hogy amíg a 65 év feletti regisztráltakat be nem oltják, semmilyen újraindításról nem lehet beszélni. E csoport 71 százalékát már beoltották, és jól haladnak – fűzte hozzá.

Az iskolákról elmondta: az ott dolgozókat be kell oltani az újranyitáshoz. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, közülük 20 ezret már beoltottak, mert sor került rájuk. A többieket is be kell oltani, mielőtt megnyitják az intézményeket, erre április 10-éig kerülhet sor, majd április 19-én újraindulhatnak az óvodák, iskolák, középiskolák.

Megerősítette, hogy „szabad nyarunk lesz”, bár lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd bemenni.