Orbán Viktor: Modellváltásra van szükség a budapesti turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 12. 22:07

A miniszterelnök szerint a budapesti turizmus még 2021-re sem fog visszatalálni a régi kerékvágásba, ezért üzleti modellváltásra van szükség. Orbán Viktor exkluzív interjúban beszélt a nehéz helyzetben lévő fővárosi szállodákról, vendéglátókról, taxisokról is az M1 aktuális csatornán.

A Nemzeti Konzultációról és a járványügyi védekezésről szóló miniszterelnöki interjúból kiderült, hogy a kormány feltett szándéka Magyarország működőképességének megőrzése. A védekezés sikere a megmentett életek számában mérhető, így rendszeres egyeztetést folytatnak a járványügyi szakemberekkel, emellett pedig a gazdasági szakemberekkel is, hiszen a konzultáció egyértelműen rávilágított arra, hogy a munkahelyeket meg kell őrizni, a családoknak, a dolgozó embereknek lehetőséget kell biztosítani az életszínvonaluk megőrzésére – fejtette ki Orbán Viktor.

Budapest turizmusa komoly bajban van – mondta Orbán Viktor az M1-nek adott interjúban

Fotó: turizmus.com

Fentiekkel kapcsolatban a miniszterelnök megjegyezte, hogy a munkahelyvédelmi akció sikeres volt, ugyanakkor egy helyen van komoly baj, a budapesti turizmusban, ugyanis az majdnem száz százalékban a külföldiekre épült, és most "beszakadt".

Szerinte itt üzleti modellváltásra van szükség, mert az, hogy a vendégéjszakák több mint kilencven százalékát a külföldiekhez lehet kötni, nem lesz fenntartható. A világ turizmusa megváltozott, és az abból élő szállodák, taxisok, vendéglátósok nem fognak tudni a bevett szokás szerint működni nemcsak idén, de még 2021-ben sem. A miniszterelnök rávilágított, nekik és általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak valóban segítségre van szükségük.

Orbán Viktor szavai szerint fővárosnak több mint 100 milliárd forint szabad pénzeszköz áll rendelkezésére, amit erre a célra fel lehet használni.

A teljes interjú itt nézhető meg.

*

A miniszterelnöki felvetésre – amely pénteken egy rádióinterjúban is elhangzott – Karácsony Gergely főpolgármester korábban már reagált közösségi oldalán. Azt írta, a "fővárosnak nemhogy 100 milliárd forint szabad forrása nincs, hanem ennél is nagyobb kieséssel kell megküzdenie."