Óriásgép viszi a dubaji világkiállításra a magyar pavilont

Forrás: turizmus.com

 2019. október 31. 17:53

Három ütemben, a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőgépével juttatják el a magyar pavilon szerkezeti elemeit a jövő évi dubaji világkiállításra, amelyre 25 millió látogatót várnak.

A dubaji világkiállítást 2020. október 20. – 2021. április 10. között rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban; a szervezők az eseményre 25 millió látogatót várnak,  akik 193 részt vevő ország nemzeti pavilonját nézhetik meg – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség  az MTI-vel.

Az expo témája: "Connecting Minds, Creating the Future", azaz "Összekötni az elméket, megteremteni a jövőt".

A dubaji világkiállítás látványterve

Fotó: Expo 2020 Dubai

A világkiállítás 438 hektáros területén az országok pavilonjai három tematikus kerületben helyezkednek el: lehetőség, fenntarthatóság és mobilitás.

A csaknem 2000 négyzetméteres magyar pavilon az expo "mobilitás" kerületében épül meg. A makoveczi stílusú pavilon egy többszintes, kettős rétegű, faszerkezetű épület lesz, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll.

A pavilon száraz technológiával készül: építésénél a kivitelezők nem használnak betont, vasbetont, cementet, illetve olyan technológiákat, amelyekhez víz kell. A kiállítási koncepció alapja Magyarország egyedülálló gyógy- és termálvízkincsének bemutatása, valamint az ezekhez kapcsolódó turisztikai úti célok népszerűsítése.

Ilyen lesz a magyar pavilon a dubaji világkiállításon

Fotó: MTÜ

A magyar megjelenést a Magyar Turisztikai Ügynökség egyedülálló lehetőségnek tartja turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból egyaránt. A világkiállítás ugyanis lehetőséget ad arra, hogy Magyarország bemutassa a látogatóknak múltját, hagyományait, természeti kincseit és nemzeti kultúráját – írták.

A korábbi világkiállítások látogatottsága tízmilliós nagyságrendű volt, a 2020-as dubaji expón fél év alatt 25 millió, naponta akár 130-170 ezer látogatóra számítanak.

"A cél az, hogy ne csak a világkiállításra érkezők, hanem az Emirátusokban élők is felfedezzék Magyarországot" – áll a közleményben, amely arra is kitér, hogy a nemzetközi felmérések szerint az Emirátusokban élők 2017-ben 17,6 milliárd dollárt költöttek külföldi utazásaik során, ám eddig Magyarország nem szerepelt a kedvelt úti céljaik között, 2018-ban mindössze 3900 vendég érkezett az Emirátusokból.

A magyar pavilon tervezési és kivitelezési munkálatai az ütemterv szerint haladnak, a szükséges engedélyezési folyamat befejeződött. A világkiállítás helyszínén már folynak az alapozási munkák, így a szállítmány megérkezését követően azonnal elkezdődik a szerkezet felállítása.