Óriási a turizmus ökológiai lábnyoma

Forrás: Nature

 2018. május 08. 08:18

Sokkal jobban megterheli a környezetet a turizmus, mint eddig gondoltuk.

A Nature magazin legutóbbi száma közöl egy tanulmányt a Sydney-i Egyetem kutatóinak tollából a turizmus környezeti terheléséről. Az Arinuma Malik és munkatársai által jegyzett elemzés szerint eddig nem sikerült megfelelő módon számszerűsíteni a turizmus környezetre gyakorolt hatásait, ráadásul kutatásuk szerint a turizmus globális ökolábnyoma sokkal nagyobb, mint azt korábban gondolták.

Az elemzők megjegyzik, hogy a turizmus globális növekedése 4%-os évente, vagyis magasabb, mint sok más gazdasági ágé. A cikk szerint az ágazat globális ökolábnyoma, vagyis a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége 2009 és 2013 között 3,9-ről 4,5 milliárd tonnára nőtt. Ez a korábban becsült érték négyszerese, és a globális üvegházhatású gázkibocsátás 8%-át teszi ki. A közlekedés mellett a vásárlás és az étkezés is hozzájárul ehhez.

Az ökolábnyom a magas életszínvonalú országokban a legmagasabb, és ezeknek az országoknak a lakói hagyják maguk mögött a legnagyobb méretű ökolábnyomot külföldön is. A cikkből az index.hu idézi, hogy a legtöbb károsanyag-kibocsátásért az amerikai turisták felelősek, őket a kínaiak követik. A harmadik helyen a német turisták állnak, utánuk az indiaiak, a mexikóiak, a brazilok, a kanadaiak és a japánok következnek.

A kutatók szerint az ágazat további várható növekedése miatt a turizmus a jövőben még nagyobb mértékben járul hozzá az üvegházhatású gázok mennyiségének emelkedéséhez.