Óriási kártérítést fizethet az állam egy francia utalványos cégnek

Forrás: Index

 2018. október 25. 14:53

Az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) nevű nemzetközi vitarendező szervezet október 9-én döntést hozott a magyar állam és a francia Cheque Déjeuner cafetériacég-vitájában – olvasható az index.hu-n.

A világbanknál működő bíróság a Cheque Déjeuner-nek (újabb nevén Groupe UP) adott igazat, és kártérítést ítélt meg a cégnek. A Cheque Déjeuner egyike volt annak a három francia multinak, amelyeket 2011–2012-ben az Orbán-kormány adóemeléssel kiszorított az étkezésiutalvány-piacról annak átalakításával, hogy helyet csináljon az Erzsébet-utalványnak. A rendszerről időközben az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy jogellenes volt a bevezetése, ezért hamarosan fel is számolják.

A Cheque Déjeuner a Ticket Restaurant utalványokat forgalmazó Edenreddel és a Sodexóval együtt fordult az ICSID-hez, és az Edenred ügyében már 2016-ban döntött is a testület: több mint 7 milliárdos kártérítésre kötelezte a magyar államot.

Még nem lehet tudni, mennyi lesz a megítélt kártérítés, de a Cheque Déjeuner 39 millió eurót követelt az eredeti beadványában

Fotó: erzsebetutalvany.hu

Az ICSID az 1987-es francia-magyar beruházásvédelmi megállapodás alapján döntött, aminek időközben már nem kéne irányadónak lennie, hiszen az uniós csatlakozással egyetlen nagy gazdasági térség részévé vált a két ország, és az nem tisztázott, hogyan hat az uniós jog a tagállamok közötti korábbi megállapodásokra. Viszont ez nem tűnik nagyon lényeges szempontnak – írják a cikkben –, mert az Európai Bíróság is jogellenesnek ítélte időközben a cafeteriaátalakítást.

A mostani döntés esetében még nem lehet tudni pontosan, mennyi lesz a megítélt kártérítés, de a Cheque Déjeuner 39 millió eurót, azaz mintegy 12,6 milliárd forintot követelt az eredeti beadványában, tehát ez lehet az irányadó összeg.